Wykonanie
Zrobiło się chłodniej, więc
pora na tartę, dziś wersja z
cukinią,
żółtą papryką i chorizo. Jakiś czas temu odkryłam na Kleparzu fantastyczne stoisko z
przyprawami. Nie mają pięknych kolorowych etykietek i nie są takie tanie, ale jakością biją te w kolorowych torebkach na głowę. A
przyprawy trzymam i tak w słoiczkach, więc nie potrzebuję ładnego opakowania. Ale najważniejsze jest to, że można tak dostać prawie każdą
przyprawę, jaką się wymyśli. Tam właśnie zaopatruję się w
przyprawy od jakiegoś czasu i stamtąd pochodzi ważny element dzisiejszego dania - wędzone
papryki.

Składniki na formę o średnicy 24 cm:2/3 porcji słonego kruchego ciasta
masło do wysmarowania formyFarsz:średnia
cukiniaśrednia
żółta papryka100 g chorizo150 ml
śmietamy 18%1
jajkopół łyżeczki słodkiej wędzonej
paprykiszczypta ostrej wędzonej
paprykisól,
pieprzFormę na tartę wysmarować
masłem, wylepić
ciastem i ponakłuwać gęsto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 10-15 minut - aż się zezłoci. W międzyczasie pokroić
cukinię i chorizo w plastry, a
paprykę w paski i połączyć
śmietanę i
jajko z
przyprawami (dobrze rozmieszać żeby nie zostały grudki
papryki, które widać na moich zdjęciach - nie zepsują smaku, ale lepiej wygląda kiedy ich nie ma). Na podpieczonym cieście rozłożyć warstwami kolejno: chorizo,
cukinię i
paprykę, a następnie zalać sosem
śmietanowo-jajecznym. Zapiekać aż sos się zetnie (ok. 30 minut).