Wykonanie

Jak przystało na Halloween coś z dyni podać wypada;-)Taka strawa rozgrzeje dzieciaki po wieczornych wędrówkach. Mimo pożeranych
słodyczy myślę, że nie pogardzą takim gorącym kubeczkiem;-)Przepis znalazłam u Thiessy i zapewniam, że dla zwolenników
ziemniaków będzie to prawdziwy rarytas. A i dodatek dyni fajnie się tu wpasowuje;-)

Składniki : na zupę:1 kg
ziemniaków, pokrojonych w kostkę,0 , 5 kg dyni, pokrojonej w drobną kostkę,2
marchewki, pokrojone w kostkę,1 posiekana
cebula,1,5 l
bulionu drobiowego2 łyżki
masła,0,5 szklanki
śmietany kremówki (można pominąć lub użyć mniej),2
listki laurowe,kilka ziaren
czarnego pieprzu,1,5 łyżeczki
majeranku,
sól,
pieprz do smaku.0,5 pęczka
natki pietruszki. na pulpety:450g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego,1
jajko,1duży ząbek
czosnku, zmiażdżony,1 łyżeczka
majeranku,
sól i
pieprz do smaku.Przygotowanie:
Mięso na pulpety połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki.W sporym garnku rozgrzać
masło, przesmażyć na nim
cebulę oraz
marchewkę. Następnie dodać
dynię, smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać
bulion dodać
ziemniaki,
listki laurowe,
majeranek i ziarna
pieprzu. Gotować pół godziny.
Ziemniaki i
dynia powinny być całkowicie miękkie.Ze schłodzonej masy
mięsnej zwilżonymi zimną
wodą dłońmi formować pulpety wielkości małego
orzecha włoskiego. Włożyć pulpety do zupy, nie mieszać. Przykryć garnek i gotować 15 minut. Następnie wlać
śmietanę i przyprawić
solą i
pieprzem. Podawać posypaną
natką pietruszki.
