ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka niemiecka z pulpecikami mięsnymi

Kartoflanka niemiecka z pulpecikami mięsnymi

nazwa

Wykonanie

Jak przystało na Halloween coś z dyni podać wypada;-)
Taka strawa rozgrzeje dzieciaki po wieczornych wędrówkach. Mimo pożeranych słodyczy myślę, że nie pogardzą takim gorącym kubeczkiem;-)
Przepis znalazłam u Thiessy i zapewniam, że dla zwolenników ziemniaków będzie to prawdziwy rarytas. A i dodatek dyni fajnie się tu wpasowuje;-)
Składniki : na zupę:
1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
0 , 5 kg dyni, pokrojonej w drobną kostkę,
2 marchewki, pokrojone w kostkę,
1 posiekana cebula,
1,5 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła,
0,5 szklanki śmietany kremówki (można pominąć lub użyć mniej),
2 listki laurowe,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
1,5 łyżeczki majeranku,
sól, pieprz do smaku.
0,5 pęczka natki pietruszki. na pulpety:
450g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego,
1 jajko,
1duży ząbek czosnku, zmiażdżony,
1 łyżeczka majeranku,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso na pulpety połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki.
W sporym garnku rozgrzać masło, przesmażyć na nim cebulę oraz marchewkę. Następnie dodać dynię, smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać bulion dodać ziemniaki, listki laurowe, majeranek i ziarna pieprzu. Gotować pół godziny. Ziemniaki i dynia powinny być całkowicie miękkie.
Ze schłodzonej masy mięsnej zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować pulpety wielkości małego orzecha włoskiego. Włożyć pulpety do zupy, nie mieszać. Przykryć garnek i gotować 15 minut. Następnie wlać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/10/kartoflanka-niemiecka-z-pulpecikami.html