ßßß
SeromakSkładniki na Masę Makową:350 g makuok 800 ml mleka3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)6 łyżek cukru250 g płynnego miodu50 g rozpuszczonego masła50 g płatków migdałowych50 g posiekanych orzechów2 czubate łyżki kandyzowanych skórek cytrusowych (pomarańcza i cytryna)70 g rodzynek1 łyżka bułki tartejolejek migdałowy do smaku (dałam 2 łyżeczki)Spód:130 g mąki pszennej40 g cukru pudru60 g zimnego masła1 żółtkoewentualnie: odrobina zimnej wodyMasa Serowa:700 g twarogu175 g cukru pudru90 g masła w temp. pokojowej3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) + białko pozostałe ze Spodubudyń waniliowyMleko zagotuj i wsyp do niego mak. Odstaw do napęcznienia na noc. Po czasie nie krótszym niż 12 godzin, odlej mleko. Po odsączeniu przemiel mak trzykrotnie przez maszynkę.
Przygotuj spód. Mąkę, cukier puder, masło i żółtko zagnieć na gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dolej odrobinę zimnej wody (czy będzie to potrzebne i jak dużo, to zależy od wielkości żółtka i wilgoci w mące-ja dodałam pół łyżki). Ciasto owiń w folię spożywczą i schowaj o lodówki na ok 1 godzinę.
Przygotuj masę makową. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem.
Dodaj mak, miód, rozpuszczone masło, bułkę tartą, olejek oraz wszystkie bakalie. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno blaszki (tortownica o średnicy 25 cm z papierem do pieczenia na dnie). Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut.
W czasie kiedy spód się piecze przygotuj masę serową. Jeśli twaróg nie jest mielony, to trzeba go zmielić. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.
Dalej miksując dodawaj po jednej łyżce sera. Wsyp proszek budyniowy i dokładnie zmiksuj.
Ubij białka (3 + 1 które zostało ze spodu) ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do sera. Delikatnie wymieszaj.
Dokończ masę makową. Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj do maku i delikatnie wymieszaj.
Na zapieczony spód wyłóż masę makową, wyrównaj.
Na mak wyłóż masę serową, wyrównaj wierzch. Piecz w 175°C przez ok 50-65 minut {piekłam 50} (ja 20 minut przed końcem pieczenia przykryłam wierzch folią aluminiową, żeby się za mocno nie przypiekł). Po upieczeniu zostaw jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Studź w blaszce. Ciasto po wystudzeniu najlepiej schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Ja wierzch ciasta polałam lukrem (z cukru pudru, gorącego soku z cytryny i wody) i posypałam kandyzowanymi skórkami cytrusowymi. Zamiast tego można ciasto polać czekoladą albo zaszaleć i polać trochę tym i tym.SMACZNEGO!




źródło: przepis własny