Wykonanie
Seromak, seromakowiec, serniko makowiec, sernik z makowcem, makowiec z sernikiem, sernik z
makiem, makowiec z
serem... Nazw na to ciasto jest wiele, tak samo jak i przepisów. Ciasto te gości zazwyczaj na Świątecznym
stole w Boże Narodzenie czy na Wielkanoc. Łączy w sobie tak naprawdę 2 ciasta, które pieczemy "za jednym zamachem".Mimo, że jest bardzo popularne, to ani w moim domu ani w domu mojego
Męża nigdy nie gościło. Nigdy wcześniej go nie
jadłam, jednak od poprzednich Świąt Bożego Narodzenia zbierałam się, żeby je zrobić. Pamiętam też, że kilka
razy pytaliście mnie o przepis, a ja go nie miałam, bo skąd miałam
mieć. Dlatego w tym roku postanowiłam je upiec, z własnego przepisu.Ciasto jest najlepsze, kiedy trochę postoi. Można je zrobić nawet kilka dni przed Świętami, bo z każdym dniem nabiera smaku.Wiem, że ma wielu fanów, którzy zachwycają się połączeniem smaku makowca i sernika. Nie
będę ukrywała, że ja i tak wolałam jeść oddzielnie część
makową i
serową. Chociaż ostatnie kawałki Seromaka, które miały szansę "dojrzeć", smakowały mi zdecydowanie bardziej i
jadłam już makowiec i sernik razem. Możliwe, że to ciasto po prostu MUSI postać parę dni,żeby smakowało tak jak powinno...*Na zdjęciach możecie zauważyć, że warstwa
sera jest nieco cieńsza od makowej, ale to nie z
winy złych proporcji a tego, że wybrałam za małą blaszkę i część
sera mi się nie zmieściła. W przepisie podaję rozmiar blaszki, w którym obie warstwy się zmieszczą i ciasto wyjdzie proporcjonalne.

SeromakSkładniki na Masę
Makową:350 g
makuok 800 ml
mleka3
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie)6 łyżek
cukru250 g płynnego
miodu50 g rozpuszczonego
masła50 g
płatków migdałowych50 g posiekanych
orzechów2 czubate łyżki kandyzowanych skórek
cytrusowych (
pomarańcza i
cytryna)70 g
rodzynek1 łyżka
bułki tartejolejek migdałowy do smaku (dałam 2 łyżeczki)Spód:130 g
mąki pszennej40 g
cukru pudru60 g zimnego
masła1
żółtkoewentualnie: odrobina zimnej
wodyMasa Serowa:700 g
twarogu175 g
cukru pudru90 g
masła w temp. pokojowej3
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie) +
białko pozostałe ze
Spodubudyń waniliowyMleko zagotuj i wsyp do niego
mak. Odstaw do napęcznienia na noc. Po czasie nie krótszym niż 12 godzin, odlej
mleko. Po odsączeniu przemiel
mak trzykrotnie przez maszynkę.

Przygotuj spód.
Mąkę,
cukier puder,
masło i
żółtko zagnieć na gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dolej odrobinę zimnej
wody (czy będzie to potrzebne i jak dużo, to zależy od wielkości
żółtka i wilgoci w
mące-ja dodałam pół łyżki). Ciasto
owiń w folię spożywczą i schowaj o lodówki na ok 1 godzinę.

Przygotuj masę
makową. W dużej misce utrzyj
żółtka z
cukrem.

Dodaj
mak,
miód, rozpuszczone
masło,
bułkę tartą, olejek oraz wszystkie
bakalie. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno blaszki (tortownica o średnicy 25 cm z papierem do pieczenia na dnie). Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut.

W czasie kiedy spód się piecze przygotuj masę
serową. Jeśli
twaróg nie jest mielony, to trzeba go zmielić.
Masło utrzyj z
cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawaj po jednym
żółtku.

Dalej miksując dodawaj po jednej łyżce
sera. Wsyp proszek budyniowy i dokładnie zmiksuj.

Ubij
białka (3 + 1 które zostało ze
spodu) ze szczyptą
soli na sztywną pianę i dodaj do
sera. Delikatnie wymieszaj.

Dokończ masę
makową. Ubij
białka ze szczyptą
soli, dodaj do
maku i delikatnie wymieszaj.

Na zapieczony spód wyłóż masę
makową, wyrównaj.

Na
mak wyłóż masę
serową, wyrównaj wierzch. Piecz w 175°C przez ok 50-65 minut {piekłam 50} (ja 20 minut przed końcem pieczenia przykryłam wierzch folią aluminiową, żeby się za mocno nie przypiekł). Po upieczeniu zostaw jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Studź w blaszce. Ciasto po wystudzeniu najlepiej schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Ja wierzch ciasta polałam lukrem (z
cukru pudru, gorącego
soku z cytryny i
wody) i posypałam kandyzowanymi skórkami cytrusowymi. Zamiast tego można ciasto polać
czekoladą albo zaszaleć i polać trochę tym i tym.SMACZNEGO!






źródło: przepis własny