ßßß
Składniki:2 piersi z kury (320 g)15 g imbiru90 g cebuli4 ząbki czosnku35 g masłakostka drobiowa250 ml wodypuszka krojonych pomidorów100 g przecieru pomidorowego100 ml śmietany 30 %1 łyżeczka cynamonu1/2 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne (do smaku)1-2 łyżki curry2 łyżki białego octu winnegosól100 g orzechów nerkowcaposiekana kolendra do podaniaW miseczce wymieszaj posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty na drobnej tarce imbir. Na głębokiej patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wrzuć zawartość miseczki.
Kiedy cebula się zeszkli dodaj cynamon, pieprz cayenne i curry. Podpraż przyprawy cały czas mieszając przez około 30 sekund, a następnie wlej ocet winny.
Kiedy ocet lekko odparuje dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszaj i dodaj pokruszoną kostkę rosołową oraz wodę. Zagotuj i zredukuj sos (gotując przez kilka minut). Posól do smaku.
Piersi pokrój na kawałki i również posól. Do zredukowanego sosu dodawaj po kawałku kurczaka (chodzi o to, aby nie wrzucić wszystkiego naraz - dzięki czemu kurczak wyjdzie delikatny). Gotuj około 15 minut.
Orzechy lekko pokrusz w moździerzu.
75 g orzechów dodaj do sosu 10 minut przed końcem gotowania (reszta orzechów będzie do podania).
Kurczaka podawaj z ryżem basmati posypanego posiekaną kolendrą i orzechami.SMACZNEGO!


źródło: ze zmianami " Kurczak po Indyjsku " wg Pascala