ßßß
pierś z kurczakatortilla (u mnie ziołowa)Panierka:mąka typ 500 (ja użyłam strong white bo nie miałam już zwykłej)trochę imbirususzony czosneksporo białego pieprzudość dużo soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSos:majonezgrubo zmielony pieprzszczypta czosnku suszonegosok z 1/4 cytrynyPonadto:sałata lodowa (ja użyłam rzymskiej)pomidorZ piersi kurczaka odciąć wszystkie niedoskonałości i pokroić ją wzdłuż na cienkie paski. Wszystkie składniki na panierkę dokładnie wymieszać. W osobnej misce przygotować wodę. Paski z kurczaka obtoczyć w panierce dobrze dociskając. Następnie zamoczyć je w wodzie-proces "panierka - woda" powtórzyć trzy razy-tylko, że za trzecim razem skończyć na panierce, pomijając wodę. Tak przygotowane kawałki mięsa wrzucamy na głęboki rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.W między czasie szatkujemy sałatę, pomidory z których wcześniej trzeba pozbyć się pestek kroimy w kostkę.Łączymy wszystkie składniki na sos.Na tortillę* wykładamy sałatę, 2 kawałki kurczaka, pomidor, polewamy sosem i zawijamy.Autor filmiku zawijał jeszcze twistery w folię aluminiową i zapiekał przez 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ale ja to pominęłam.*ja tortillę zawsze podgrzewam przez chwilkę w mikrofalówce - wtedy łatwiej się zawija
