ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

nazwa

Wykonanie

Pewnego wieczoru przeglądając bloga Aleex trafiłam na ten oto przepis . Postanowiłam wykorzystać go następnego dnia. Mąż dowiedziawszy się o tym co mam w planach bardzo się ucieszył ;)
Przepis bardzo fajny, ale nie ograniczyłam cebuli tym razem - niestety i mąż owszem zjadł i powiedział, że dobre, ale... za dużo czuć cebulę. Przyznam szczerze, że chyba przez to, że zawsze ją ograniczam, tym razem i dla mnie była bardzo wyczuwalna.
Następnym razem zrobię z mniejszą ilością cebuli i do sosu dodam dwie, a nie jedną puszkę pomidorów, bo jak dla mnie to było za mało tego sosu.
W przepisie jest 20 rurek, ale ja użyłam 14 (więcej mi się nie zmieściło w naczyniu żaroodpornym) i resztę farszu zamroziłam. To może nawet dobrze, bo kolejnym razem dodam jeszcze tylko świeżego mielonego mięsa i smak cebuli nie będzie aż tak zauważalny w farszu.
1 czerstwa bułka
3 marchewki
2 cebule (dałam jedną czerwoną i jedną białą)
50 dag mięsa mielonego (zmieliłam piersi z kurczaka)
1 jajko
1/2 łyżeczki papryki
20 rurek cannelloni
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżeczki bulionu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego
10 dag sera gouda (u mnie cheddar)
12 dag sera mozzarella
przyprawy:
zioła włoskie (mrożone lub suszone)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Sposób przygotowania: 1.Bułkę namoczyć. Marchewki pokroić w kosteczkę, gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Odciśniątą bułkę wymieszać z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę. Farszem nadziać cannelloni.
2.Resztę cebuli i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory z zalewą. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Gotować 5 min. Sos wlać do formy żaroodpornej. Ułożyć cannelloni.
3.Stopić masło, oprószyć mąką. Mieszając, podlać rosołem oraz mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zagotować, zalać cannelloni. Posypać startym serem gouda. Przykryć plasterkami mozzarelli.
4.Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200 st.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/cannelloni-z-miesem.html