Wykonanie
Witam kochani. Nagotowałam
cieciorki a teraz
pora na dania, które z nią przygotowałam. To wersja z mięskiem - wiadomo, ze pyszna, ale bez niego, jak się odpowiednio
doda cebulki i sporo naturalnych przypraw też będzie smacznie.
Składniki2 szklanki ugotowanej
cieciorki (około 200 g suchej) (Jak gotować cieciorkę?)nieduża
pierś z kurczaka10 dag startego
żółtego sera1 duże
jajo1 łyżeczka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1-2 łyżki
jogurtu, gdyby masa była zbyt gęsta1 średnia
cebula1-2 ząbki
czosnkupłaska łyżeczka
ziół suszonych -
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskiekilka listków świeżych
ziół -
bazylia,
oregano, co lubiciepęczek
szczypiorkusól,
pieprz do smaku2 łyżki
otrębów owsianychtłuszcz do smażeniaPrzygotowaniePrzepis na FILMIE
Cieciorkę ugotowaną rozdrabniam w blenderze razem z
cebulą czosnkiem,
jajkiem,
mąką,
ziołami,
solą,
pieprzem. Jeśli papka będzie bardzo gęsta, bo
cieciorka po ugotowaniu jest dosyć sucha, więc możemy dodać
jogurt i 1-2 łyżki
oleju, żeby kotlety były bardziej soczyste. Do rozdrobnionej mieszanki dodaję pokrojone w średnią kostkę
mięso z kurczaka, jak w moim przepisie na najsmaczniejsze kotlety z
kurczaka. Dodaję także starty grubo
ser i posiekany
szczypiorek. Mieszam i formuję niezbyt duże kotlety. Obtaczam bez moczenia w
jajku w otrębach owsianych i wkładam kotlety na 15-30 minut do lodówki, Po tym czasie odpoczną i będą bardziej zwarte. Smażę tradycyjnie, jak kotlety tradycyjne 4-5 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Dla rozpusty przydałby się sos na przykład
pieczarkowy, ale zjedliśmy bez i ze smakiem na zdrowie. Po
cieciorce - wartości odżywcze ma niesamowite - przemiana materii rusza na całego. Człowiek choć syty lekko się czuje. Polecam!!!Sprawdź:
Cieciorka na odchudzanie i skołatane
sercePozdrawiam Weronika