Wykonanie
Takie kotleciki możemy przygotować na imprezy (mamy jeszcze karnawał więc warto zaszaleć). Świetnie się sprawdzają, smakują wybornie, a przyrządzenie ich nie sprawi nikomu kłopotu. Możemy podać je z ulubionymi sosami, a zmieniając skład i
przyprawy możemy otrzymać za każdy razem inny ich smak. Dzięki temu na pewno się nie znudzą.
SKŁADNIKI0,50 dag fileta z
piersi z kurczka;1
papryka czerwona;1
cebula;ząbek
czosnku;0,30 dag
pieczarek;0,20 dag
sera żółtego;3
jaja;3 łyżki
mąki ziemniaczanej;0,5 łyżki
suszonego oregano;0,5 łyżki suszonej
bazyli;
sól;
pieprz;
olej kujawski
czosnkowy.WYKONANIE
Pierś kurczaka kroimy w kostkę około 1x1 cm, wrzucamy do miski.
Paprykę wydrążamy z pestek ,
pieczarki,
cebule i
czosnek obieramy. Wszystko kroimy w kosteczkę i dosypujemy do miski z
mięsem. Dodajemy
starty ser,
jajka,
mąkę i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej kujawski o smaku
czosnku. Kładziemy łyżką małe porcje i rozsmarowujemy tworząc małe placuszki. Pieczemy z każdej strony do momentu, aż kotlecik się zarumieni.Kotleciki
z piersi kurczaka biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.