Przepis na te placuszki przywiozła moja mam od rodziny z okolic Poznania i od tego czasu królują na naszym stole. Są idealne jako ciepła lub zimna przekąska ale też jako obiad z ulubioną surówką, frytkami, grzankami..Składniki ( dla dwóch osób):20dag piersi z kurczaka1 mała cebula3 duże pieczarki1 - 2 ząbki czosnku1/2 papryki czerwonej2 łyżki starego żółtego sera1 łyżka natki pietruszki1 jajko2 łyżki mąki pszennej2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanejpieprz i sólolejWykonanieKurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić do miski. Dorzucić pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę do tego zetrzeć pieczarki, następnie pietruszka, ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i wstawić do lodówki od 2h do 6h. Po wyjęciu z lodówki dodać mąki i dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.Opracowała Daria