Wykonanie
Składniki:– 1kg surowych
ziemniaków ( startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane )– 400g ugotowanych
ziemniaków ( dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę )– pół szklanki
mąki ziemniaczanej– 1
jajko–
sólFarsz:– 500g
mięsa mielonego– 1
jajko– 1
cebula– szczypta
ziół prowansalskich– ząbek
czosnku–
sól,
pieprzPrzygotowanie:Farsz:*
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do
mięsa mielonego.Wbijamy
jajko, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami i
czosnkiem. Mieszamy.* Surowe, starte
ziemniaki odciskamy przez ściereczkę/gazę, tak by
soki zostały w miseczce, czy garnku. Oddzieli się od nich
skrobia, która będzie nam potrzebna.Ugotowane, ostudzone i dobrze utłuczone
ziemniaki mieszamy z surowymi, solimy, dodajemy
skrobię (
wodę wylewamy ),
jajko i
mąkę ziemniaczaną.Dokładnie ze sobą łączymy.* Z ciasta formujemy na dłoni placki ( będzie lekko lepkie ), nakładamy na nie farsz
mięsny i sklejamy.Ja składam je na pół ( coś jak przy klejeniu pierogów ) i obtaczam w dłoniach by były gładkie, nadając kartaczom owalny kształt.Przed gotowaniem każdego delikatnie obtaczam w
mące pszennej, ale to nie jest konieczne.* Kartacze wrzucamy na gotującą się, osoloną
wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, co jakiś czas obracając je w wodzie.♥ Można dodać więcej
mąki ziemniaczanej do ciasta, wtedy nie będzie tak lepkie przy sklejaniu, ale przy jej zbyt dużej ilości, kartacze po ugotowaniu mogą być twarde.Moje z podaną ilością były bardzo puszyste i delikatne, także myślę, że jeśli komuś naprawdę zależy to jeszcze z łyżkę
mąki może dodać.
Kategorie: