ßßß
Składniki:– 1kg surowych ziemniaków ( startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane )– 400g ugotowanych ziemniaków ( dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę )– pół szklanki mąki ziemniaczanej– 1 jajko– sólFarsz:– 500g mięsa mielonego– 1 jajko– 1 cebula– szczypta ziół prowansalskich– ząbek czosnku– sól, pieprzPrzygotowanie:Farsz:* Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego.Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.* Surowe, starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę/gazę, tak by soki zostały w miseczce, czy garnku. Oddzieli się od nich skrobia, która będzie nam potrzebna.Ugotowane, ostudzone i dobrze utłuczone ziemniaki mieszamy z surowymi, solimy, dodajemy skrobię ( wodę wylewamy ), jajko i mąkę ziemniaczaną.Dokładnie ze sobą łączymy.* Z ciasta formujemy na dłoni placki ( będzie lekko lepkie ), nakładamy na nie farsz mięsny i sklejamy.Ja składam je na pół ( coś jak przy klejeniu pierogów ) i obtaczam w dłoniach by były gładkie, nadając kartaczom owalny kształt.Przed gotowaniem każdego delikatnie obtaczam w mące pszennej, ale to nie jest konieczne.* Kartacze wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, co jakiś czas obracając je w wodzie.♥ Można dodać więcej mąki ziemniaczanej do ciasta, wtedy nie będzie tak lepkie przy sklejaniu, ale przy jej zbyt dużej ilości, kartacze po ugotowaniu mogą być twarde.Moje z podaną ilością były bardzo puszyste i delikatne, także myślę, że jeśli komuś naprawdę zależy to jeszcze z łyżkę mąki może dodać.

Kategorie: