ßßß Cookit - przepis na Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
– 1kg surowych ziemniaków ( startych na najdrobniejszych oczkach – jak na placki ziemniaczane )
– 400g ugotowanych ziemniaków ( dobrze utłuczonych, lub przeciśniętych przez praskę )
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
sól
Farsz:
– 500g mięsa mielonego
– 1 jajko
– 1 cebula
– szczypta ziół prowansalskich
– ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
* Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy do mięsa mielonego.
Wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Mieszamy.
* Surowe, starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę/gazę, tak by soki zostały w miseczce, czy garnku. Oddzieli się od nich skrobia, która będzie nam potrzebna.
Ugotowane, ostudzone i dobrze utłuczone ziemniaki mieszamy z surowymi, solimy, dodajemy skrobię ( wodę wylewamy ), jajko i mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie ze sobą łączymy.
* Z ciasta formujemy na dłoni placki ( będzie lekko lepkie ), nakładamy na nie farsz mięsny i sklejamy.
Ja składam je na pół ( coś jak przy klejeniu pierogów ) i obtaczam w dłoniach by były gładkie, nadając kartaczom owalny kształt.
Przed gotowaniem każdego delikatnie obtaczam w mące pszennej, ale to nie jest konieczne.
* Kartacze wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, co jakiś czas obracając je w wodzie.
♥ Można dodać więcej mąki ziemniaczanej do ciasta, wtedy nie będzie tak lepkie przy sklejaniu, ale przy jej zbyt dużej ilości, kartacze po ugotowaniu mogą być twarde.
Moje z podaną ilością były bardzo puszyste i delikatne, także myślę, że jeśli komuś naprawdę zależy to jeszcze z łyżkę mąki może dodać.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/kartacze-z-miesem