ßßß Cookit - przepis na Oponki serowe puszyste najlepsze

Oponki serowe puszyste najlepsze

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Jeśli dotąd nie znaleźliście dobrego przepisu na oponki serowe polecam mój prosty, szybki sposób na udany i pyszny karnawałowy wypiek. Przygotowałam porcję na około 60 oponek. Zrobiłam je na dwa sposoby, tak, jak faworki, czy ostatnie oponki kruche bez sera - w głębokim tłuszczu i w piekarniku. Bardzo polecam!
Składniki na około 60 oponek
3,5 szklanki mąki uniwersalnej typ 480 około 0,5 kilograma
około 300 g twarogu półtłustego (ser biały)
3 żółtka
1 całe jajo
100 g masła
2 łyżki z brzuszkiem śmietany 12 %
płaska łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki spirytusu
1 łyżeczka z brzuszkiem sodki lub proszku do pieczenia
szczypta soli
garnek na tyle wysoki, by tłuszcz zajmował do 1/3 jego wysokości
około 1 kilograma smalcu lub olej do wysokich temperatur
2 łyżki cukru pudru lub polewa czekoladowa, czy lukier
Przygotowanie
Przepis na filmie
Mąkę mieszam z sodką.
Masło, ser (twaróg), żółtka, jajo, cukier, cukier wanilinowy, spirytus, śmietanę, sól miksuję blenderem na gładką masę - to trwa chwilkę i zaraz dodaję mąkę. Mieszam i wyrabiam na gładkie ciasto - w razie potrzeby dosypuję ciut mąki, jeśli jest za rzadkie. Odstawiam na kilkanaście minut, żeby odpoczęło w temp. pokojowej.
Wałkuję nieduże placki (grubość około 0,8 cm do 1 cm), głównie po to, by jak najmniej podsypywać mąką, która w tłuszczu szybko się spali a wtedy wypiek może nie wyglądać zbyt ładnie rumiano i może, niestety, pachnieć spalenizną. Wykrawam kółka standardową szklanką od herbaty lub piwa a dziurki w oponkach małym kieliszkiem.
Zanim zacznę smażyć sprawdzam temperaturę (około 180 stopni C) podgrzewanego tłuszczu, wrzucając kawałeczek surowego ciasta - jeśli nie wypłynie na wierzch szybko po 2-3 sekundach, trzeba tłuszcz jeszcze ciut podgrzać i dopiero wrzucać ostrożnie ciastka, uważając przy tym, żeby się nie oparzyć. Oponki smażę trochę dłużej niż faworki - trzy lub cztery minuty. Jeśli oponki za szybko brązowieją trzeba natychmiast zmniejszyć grzanie. Zbyt blade też nie mogą być długo, bo za dużo wypiją tłuszczu - wtedy trzeba zwiększyć grzanie. Osączam na ręczniku papierowym. Posypuję lub lukruję, kiedy oponki ostygną.
Jeśli z jakiś powodów nie leży Wam stanie przy garnku polecam dużo łatwiejszy sposób, który daje także bardzo dobre efekty, czyli pieczenie oponek w piekarniku. Wykładam je na papier do pieczenia. Kiedy rozgrzeje się piekarnik do temperatury 185 stopni, grzałka góra-dół, smaruję oponki roztrzepanym białkiem. Wstawiam do piekarnika i piekę około 20 minut.
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/01/oponki-serowe-puszyste-najlepsze.html