Wykonanie
W tym roku, dawno już nie jedzone:Oponki
seroweNajlepsze na świecie i takie które
będę pamiętać do końca życia, robiła moja babcia Ania.Specjalnie dla wnuków, były zawsze gdy tylko przyjeżdżaliśmy w odwiedziny.Niezapomniany smak dzieciństwa :D
SKŁADNIKI:500g
białego sera półtłustego3
jajka3 łyżki
śmietany3 łyżki
cukru1 op
cukru wanilinowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej2-3 szklanki
mąki tortowej1 łyżka
spirytusuolej do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść razem na miękkie, ale nie klejące się ciasto. Obficie podsypując, cienko rozwałkować i wycinać oponki za pomocą np. szklanki od
piwa i kieliszka.
Wrzucać na głębszy
olej, smażyć z obu stron chwilę.
Osączyć z tłuszczu na ręcznik papierowy, posypać obficie
cukrem pudrem.
Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki.
Obfitego Tłustego czwartku :-)