Wykonanie

Z tradycją pieczenia pączków w mojej rodzinie wiąże się długa, ale ostatecznie dość smutna historia.Odkąd pamiętam moja babcia piekła całe stoły pączków, oponek i chruścików.Uwielbiałam ten czas...Gdy babcia już nie bardzo miała na to siły,pączkowy biznes przejęla moja mama.Uwielbiała patrzeć jak jej tata, mój dziadek, z namaszczeniem oblizuje palce po kolejnym pączku.Niestety, gdy miałam 14 lat dziadek zmarł, akurat w okresie pieczenia tych okrągłych pyszności.W mojej mamie coś pękło.Już nie potrafiła smażyć ulubionych słodkości swojego taty.Już go nie było i nie mógł się nimi zajadać,Ja tymczasem skusiłam się na pączki parę lat temu.Wypróbowałam wiele, mozolnych przepisów.W końcu dotarłam do najłatwiejszych na świecie oponek
waniliowych.Są doskonałym zastępstwem, choć smakują inaczej.SKŁADNIKI:500G
twarogu mielonego4
jaja1 szklanka
cukru8 łyżek miękkiego
masła2 łyżki
olejku waniliowego1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietanyszczypta
soli600-800 g
mąki4 łyżki
spirytusu4 kostki
smalcucukier puderWYKONANIE:1 .
Ser mielimy.2. Łącztmy
ser,
jaja,
cukier,
śmietanę,
masło, esensję i
sól. Użyjcie miksera lub blendera. Dodajemy
alkohol. Ucieramy.3. Dodajemy część
mąki,
sodę i proszek. Wyrabiamy rękami. Znowu dodajemy
mąkę i krótko wyrabiamy.4. Stolnicę wysypujemy
mąką, rozwałkujemy ciasto.5.
Smalec rozpuszczamy.6. Z masy wykrawamy oponki .7. Smażymy. A następnie odkładamy na ręcznik papierowy.8. Posypujemy
cukrem pudrem.






Smacznego!Pani M.