ßßß
Składniki:1,5 szkl mąki2 łyżki miękkiego masła2 jajka1 żółtko3 łyżki kwaśnej i tłustej śmietany1 łyżka spirytusu1 łyżka cukru pudruszczypta solicukier puderolej do smażeniaPrzygotowanie:Masło rozetrzeć z mąką, dodać jajka, śmietanę, spirytus, cukier i sól. Wyrobić ciasto, powinno być dosyć elastyczne ale twarde. Odłożyć przykryte ściereczką na pół godziny a następnie wyrobić ponownie składając ciasto (tzn rozgnieść na płasko i zawijając boki do środka ponownie zagnieść, powtórzyć) aby wtłoczyć powietrze.Rozwałkować cieniutkie placki i pokroić na paski szerokości 3-4 cm. Naciąć w połowie i przewinąć przez ten otwór jeden z brzegów faworka. Odłożyć na ściereczkę.W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Aby go nie przegrzać należy robić to po woli. Inaczej faworki szybko się spalą a w środku zostaną surowe. Olej nie może też być za zimny, bo wtedy ciasto będzie bardzo chłonęło tłuszcz i bardziej gotowało się niż smażyło.Faworki położyć na olej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy lub pergamin.Lekko ostudzone posypać cukrem pudrem.Smacznego :)