ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty marchewki i pora

Surówka z białej kapusty marchewki i pora

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię surówki z białej kapusty. Wczesna kapusta jest bardzo mięciutka (używam wtedy części wewnętrznych z jaśniejszymi liśćmi i nie ma w tym przypadku konieczności kruszenia kapusty, żeby nieco zmiękła). Bywa, że nawet starsza kapusta z jesieni jest tak dobra i krucha, że wystarczy ją tylko zetrzeć na drobniutko, przyprawić i gotowe. Częściej jednak trzeba startą kapustę skruszyć uciskając ją kilkakrotnie aż puści soki...
Składniki
porcja na 4-5 osób
1/4 główki kapusty białej
3 średnie marchewki
1 por bez ciemnozielonych części
1 ząbek czosnku
pęczek natki z pietruszki
Składniki do sosu sałatkowego
3-4 łyżki majonezu
2-3 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
szczypta soli
Przygotowanie
1. Umyte warzywa opłukuję wrzątkiem i osączam z nadmiaru wody.
2. Ścieram możliwie najdrobniej kapustę . Posypuję ją szczyptą soli i cukru. Ugniatam kilkakrotnie w misce przy pomocy praski do ziemniaków. Odstawiam na 1-2 minuty
3. Jeśli na dnie miski zebrało się sporo soku z kapusty można go odlać i wypić - na zdrowie - nie trzeba wylewać. Dalej ścieram marchew, dodaję poszatkowanego pora i natkę posiekaną razem z czosnkiem. Mieszam warzywa i odstawiam na minutę.
4. Mieszam składniki sosu i wlewam do surówki. Mieszam całość i próbuję. Gotowe. Polecam.
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/09/surowka-z-biaej-kapusty-marchewki-i-pora.html