Wykonanie
Bardzo lubię surówki z
białej kapusty. Wczesna
kapusta jest bardzo mięciutka (używam wtedy części wewnętrznych z jaśniejszymi liśćmi i nie ma w tym przypadku konieczności kruszenia
kapusty, żeby nieco zmiękła). Bywa, że nawet starsza
kapusta z jesieni jest tak dobra i krucha, że wystarczy ją tylko zetrzeć na drobniutko, przyprawić i gotowe. Częściej jednak trzeba startą
kapustę skruszyć uciskając ją kilkakrotnie aż puści
soki...

Składnikiporcja na 4-5 osób

1/4 główki
kapusty białej3 średnie
marchewki1
por bez ciemnozielonych części1 ząbek
czosnkupęczek
natki z
pietruszkiSkładniki do
sosu sałatkowego3-4 łyżki
majonezu2-3 łyżki gęstego
jogurtu1 łyżeczka
chrzanu1 łyżeczka
cukru trzcinowego lub
mioduszczypta
soliPrzygotowanie1. Umyte warzywa opłukuję wrzątkiem i osączam z nadmiaru
wody.2. Ścieram możliwie najdrobniej
kapustę . Posypuję ją szczyptą
soli i
cukru. Ugniatam kilkakrotnie w misce przy pomocy praski do
ziemniaków. Odstawiam na 1-2 minuty3. Jeśli na dnie miski zebrało się sporo soku z
kapusty można go odlać i wypić - na zdrowie - nie trzeba wylewać. Dalej ścieram
marchew, dodaję poszatkowanego
pora i
natkę posiekaną razem z
czosnkiem. Mieszam warzywa i odstawiam na minutę.4. Mieszam składniki sosu i wlewam do surówki. Mieszam całość i próbuję. Gotowe. Polecam.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika