Wykonanie
To jedna z prostych i zarazem bardzo smacznych sałatek, jeśli tylko lubicie niewielki dodatek świeżo startego
czosnku. W upalne dni, jak znalazł, wzmacnia, chłodzi i stawia na nogi.
Składniki
porcja na 3-4 osoby2 średnie
ogórki1 pęczek
rzodkiewki1 ząbek
czosnku1 pęczek
szczypiorku lub
natki z
pietruszki250 ml gęstego
jogurtu1-2 łyżeczki
miodu lub
cukru trzcinowego1-2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz do smakuPrzygotowanieUmyte i obrane
ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach prosto na sito, które ułożyłam na misce do ociekania soku. Ścieram także umytą
rzodkiewkę. Posypuję warzywa niewielką ilością
soli i
cukru. Mieszam i czekam minutkę, żeby spłynął nadmiar soku, który można dolać na przykład do gotującej zupy lub po prostu wypić. Przyprawiam
jogurt solą pieprzem,
miodem. Mieszam i dodaję do osączonych warzyw. Na koniec dosypuję posiekany
szczypiorek (nać z
pietruszki dla tych, którzy nie lubią zapachu
czosnku, gdyż bardzo dobrze go neutralizuje) . Mieszam całość i porcjuję. Smak niesamowity. Prosta przystawka i bardzo pyszna. Polecam!!!Smacznego!