Wykonanie
Mięso kurczaka to jedno z najłatwiejszych
mięs w obróbce, najchętniej kupowane i co tu dużo mówić - jest bardzo smaczne. Klasyczne dania, choć pyszne, warto od czasu do czasu zastąpić innym sposobem przygotowania, który może się okazać trafionym pomysłem. W ostatni deszczowy weekend zajadaliśmy się
kurczakiem w
sosie pomidorowym, który to powstał na bazie świeżego przecieru z
pomidorów, rozlanego w przeddzień do słoików. Wystarczy na 10 minut przed końcem dodać do
kurczaka, zamiast przecieru, świeże, bez skórek
pomidory.Składniki

porcja na 3 osobyokoło 0, 75 dag
kurczaka lub 3 udkaokoło 250 ml
przecieru pomidorowego50 ml
wina czerwonego lub białego1
cebula2 ząbki
czosnkukilka gałązek świeżych
ziół - jakie lubicie (
tymianek,
oregano,
bazylia...)płaska łyżeczka
ziół prowansalskich suszonychpłaska łyżeczka mielonej
słodkiej paprykipęczek
natki z
pietruszki1 łyżeczka
mąki (opcjonalnie - wystarczy odparować sos)1 łyżeczka
cukru trzcinowegosól,
pieprz do smakuPrzygotowanie1. Umytego
kurczaka dzielę na wygodne przy jedzeniu porcje. Przyprawiam tylko
solą i rozkruszonymi
ziołami prowansalskimi. Odstawiam na około 30 minut.2.
Kurczaka układam na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką bez dodatku tłuszczu. Podsmażam krótko na rumiano z obu stron, by ścięte po wierzchu
mięso zamknęło w środku
soki, dzięki którym
kurczak pozostanie soczysty.3. Zmniejszam płomień. Polewam
kurczaka winem i posypuję
cukrem. Czekam minutę-dwie aż odparuje
alkohol i dodaję poszatkowaną
cebulę. Mieszam. Przykrywam pokrywą. Duszę całość około 15-20 minut (czas zależy od rodzaju
mięsa, jakie się nam trafiło). Co jakiś czas obracam
mięso z jednej na drugą stronę.4. Dodaję
mąkę i poszatkowane świeże
zioła z
czosnkiem. Mieszam i zaraz dolewam
przecier pomidorowy, w którym to, na minimalnym płomieniu, duszę jeszcze
kurczaka około 10 minut. W razie, gdy sos bardzo gęsty można podlać go
wodą.5. Na koniec dodaję posiekaną
natkę z
pietruszki. Wyłączam płomień. Dodaję
paprykę mieloną i ostatecznie przyprawiam w razie potrzeby. Mieszam i gotowe.
Mięso można marynować w przecierze z
pomidorów. Wówczas również będzie pyszne, ale jego kolor będzie
pomidorowy - ja chciałam zachować jasny ładny kolor drobiu. Bardzo polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika1