ßßß
mały kalafior2-3 spore filety z ryby (objętościowo użyłam, mniej więcej, tyle samo ryby i kalafiora)2-3 łyżki z brzuszkiem bułki tartej, z czego jedna łyżka do obtoczenia kotletów1 spore jajo lub 2 małepęczek koperkupęczek szczypiorku1 cebula2 ząbki czosnkukilka listków rozmarynu i tymianku (około łyżeczki świeżych posiekanych ziół)płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskichszczypta pieprzu Cayenne lub świeżo mielonego pieprzu1 łyżka klarowanego masła lub 2-3 łyżki oleju do smażenia (jeśli wybierasz zdrowszą wersję - nie panieruj kotletów, lecz ułóż w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni).Przygotowanie1. Ryby i kalafiora gotuję na parze - ryba około 10 minut a kalafior różnie - do miękkości
2. Przygotowuję deskę smaku - siekam cebulkę, czosnek, zioła i część szczypiorkuMoja deska smaku trafi na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego masełka, w kolejności od lewej - najpierw cebulka, potem czosnek i zioła. Całość duszę maksymalnie 2 minuty. Można dodać składniki na surowo do farszu, ale kotleciki będą mniej smaczne.3. Mieszam rozdrobnione ryby, kalafiora (można je zmiksować w malakserze) z jajkiem, bułką, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, solą, pieprzem. Jeśli masa po ściśnięciu w rękach jest zbyt krucha i nie skleja się, można dodać łyżkę bułki tartej i jedno jajo. Formuję nieduże kotleciki, żeby łatwiej obracać je na patelni. Po chwili, jak się trochę podsmażą na rozgrzanym tłuszczu, spłaszczam je widelcem, by szybciej się dopiekły. Smażę tradycyjnie - 2 minuty z każdej strony.