Wykonanie
Tradycyjne kotlety mielone, nie zawsze, zeby były soczyste, potrzebują sporo tłuszczu. Jednak mozna zrobić bardzo pyszne zrazy i to z chudego
mięsa. Wykorzystałam do kotletów
udziec z
indyka, ale przepis oczywiście dotyczy innych, preferowanych przez Was
mięs.
Składniki na 4 osoby
około 40 dag
mięsa mielonego6-7
pieczarek około 25 dag1
jajo1 średnia
cebula1-2 ząbki
czosnkuszczypior (opcjonalnie-u mnie był z
młodą cebulką)pęczek
koperku2 łyżki z małym brzuszkiem
bułki tartej do kotletów lub mała czerstwa
bułka, namoczona a
potem dobrze odciśnięta z
wody1 łyżka
otrąb owsianych1 łyżeczka posiekanych świeżych
ziół -
tymianek,
rozmaryn - typowe do
mięsa1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskich wymieszanych ze szczyptą
pieprzu Cayenne1 łyżka klarowanego
masła lub
oleju do smażenia
sól do smakuPrzygotowanie1.
Mięso oczyszczam z błon a
indyk, poza filetem, ma ich trochę. Dlatego szybciej będzie z filetem. Jeśli
filet z kurczaka,
mięso wystarczy posiekać na drobno a inne
mięso mielimy w maszynce lub w malakserze - ja do malaksera dorzuciłam
bułkę,
jajo, trochę suszonych
ziół i
soli.2. Siekam na drobno
cebulkę,
szczypior,
czosnek - te najlepsze
przyprawy mam na jednej desce i wrzucam na patelnie z łyżeczką rozgrzanego klarowanego
masła, według kolejności - najpierw
cebulka, dalej
szczypior i
czosnek. Króciutko podsmażam, bo warzywa młodziutkie miękną piorunem. Kotlety z dodaną podsmażaną
cebulką i
czosnkiem smakują znacznie lepiej, niż dodane bezpośrednio do
mięsa. Dodaję do podsmażonej
cebulki z
czosnkiem i
szczypiorkiem,
pieczarki pokrojone w niedużą kostkę. Duszę całość około minuty.3. Do zmielonego
mięsa z
przyprawami dosypuję przestudzoną smażonkę z
pieczarkami i posiekany
koperek. Całość mieszam łyżką. Można masę
mięsną włożyć na kilka minut do lodówki, będzie lepiej się formować lub zmoczyć dłonie i kształtować kotleciki, kolejno obtaczając każdy w panierce z wymieszanej
bułki tartej z
otrębami.4. Kotlety smażę na rozgrzanym
maśle po około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Mozna je także szybko zrumienić i włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na około 10 minut w temperaturze 180 stopni C.Dla odchudzających:Można zupełnie pominąć
bułkę tartą i uformowane kotleciki upiec w naczyniu posmarowanym delikatnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni C. przez około 15-20 minut.Smacznego!!!Pozdrawiam Weronika