Wykonanie

To danie pamiętam bardzo dobrze z dzieciństwa. Było jeszcze prostsze od tego, którego przygotowałam teraz. Jedna i druga wersja jest bezspornie bardzo pyszna, z sosem, czy bez. Warto jednak do prostych posiłków przemycić więcej wartości. Dorzuciłam sporo niedużych
pieczarek, praktycznie w całości i trochę
białego sera. Można dodać
żółtego sera, ale w
kraju coraz trudniej o taki, bez konserwantów.Składniki

4-5
ziemniaków350 gram
pieczarek100 gram
twarogu półtłustego3-4 łyżki z brzuszkiem
śmietany1 łyżeczka
trzcinowego cukru1 łyżka z małym brzuszkiem
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
oleju1 średnia
cebulapęczek
szczypiorkukilka gałązek świeżego
tymiankuzioła prowansalskiesólpieprz lub
chilliPrzygotowanie1.
Cebulkę pokrojoną w kostkę wrzucamy na rozgrzany
olej i delikatnie solimy. Kiedy się zeszkli, dodajemy rozdrobniony
czosnek, szczyptę
ziół prowansalskich i świeże listki
tymianku (
zioła dodajemy według uznania - u mnie bardzo często jest to świeży
tymianek, bo, jak dla mnie to
ziółko jest super). Bardzo krótko podsmażam (trzeba uważać, żeby
czosnek się nie przypalił) i zaraz dodaję
pieczarki. Jeśli są spore - po prostu kroję je grubiej. Efekt większych kawałków w gotowym daniu jest niesamowity. Dusimy wszystko około 2 minut.2. Obrane i umyte
ziemniaki rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na tarce. Kropię kilkoma kroplami
cytryny, żeby nie ściemniały.3. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.4. Do miski z
jajkami dodaję
śmietanę mąkę, troszkę
soli,
ziół prowansalskich, ciut
pieprzu lub
chilli i wszystko krótko mieszam.
Ziemniaki łączę z
pieczarkami i
serem (
ser wcześniej delikatnie
solę i mieszam).5. Łączę masę ziemniaczaną z jajeczną i dodaję część posiekanego
szczypiorku. Mieszam i wlewam do formy wysmarowanej
olejem. Po wierzchu posypuję resztką
szczypiorku. Kropię niewielką ilością
oleju i wstawiam do piekarnika na 40 minut.Smacznego!Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika