Wykonanie

Amatorom pierogów, po szaleństwie świątecznych przysmaków z
kapusty i
grzybów, ruskie pierożki na pewno poprawią humor, przypominając jednocześnie ile jest smaku w prostych składnikach, jak
ziemniak, czy
biały ser. Moja wersja tej potrawy nieco się różni w kwestii przyprawiania, ale jest bardzo pyszna. Wypróbujcie koniecznie.Składniki:ciasto pierogowe z 3 szklanek
mąki pszennej200-250 gram półtłustego
twarogu5 średnich ugotowanych
ziemniaków1 łyżka z małym brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1 spora
cebula3-4 łyżki
oleju do smażenia lub sklarowanego
masła2-3 łyżki chudej świeżej
śmietanyszczypta suszonego
tymianku lub
ziół prowansalskichsól i
pieprz
Dodatek
śmietany jest opcjonalny i zależy od wilgotności
sera i
ziemniaków. Jedno jest pewne, że poprawia smak.Przygotowanie1. Wyrabiam ciasto pierogowe. Polecam mój idealny przepis . Przekonacie się, że ciasto jest elastyczne i sklejanie pierogów to pestka, praktycznie wyrobisz je bez podsypywania
mąką i kłopotu ze sklejaniem, co możecie zobaczyć na filmie. Po wyrobieniu ciasto trzymamy pół godziny pod przykryciem.2. Ugotowane
ziemniaki miażdżę zwyczajnym tłuczkiem do
ziemniaków. W międzyczasie podsmażam posiekaną drobno i posoloną
cebulkę. Do
ziemniaków dodaję
ser i wstępnie mieszam. Kiedy
cebulka zmięknie, dodaję do niej szczyptę
tymianku i delikatnie rumienię. Po czym 2/3
cebulki dodaję do masy ziemniaczano-serowej, doprawiam
solą,
pieprzem, dodaję
mąkę ziemniaczaną,
śmietanę i mieszam na jednolitą masę.3. Ciasto dzielę na 3 placki i kolejno wałkuję i robię pierogi. Kazde kółko wywałkowane rozciągam na owal, układam nadzienie, dobrze sklejam i nadaję brzegom pierożka jakiś wzór. Na filmie pokazuję 3 sposoby, choć najczęściej robię tradycyjnie, jak widać to na zdjęciu.

Wrzucam pierogi w
trzech rzutach do dużego garnka z 5 litrami osolonej
wody. Do
wody wlewam także łyżkę
oleju. Od momentu wypłynięcia, gotuję pierogi tylko pół minuty. Pamiętam przy tym o mieszaniu. Pierożki świetnie smakują od razu, na ciepło, polane zrumienioną
cebulką. Możecie do niej dodać wędzonkę - ja od mięsiwa muszę odpocząć a danie jest i tak pyszne i wartościowe bez niego. Na drugi dzień można przrumienić pierożki na
oleju lub klarowanym
maśle. Życzę smacznego i Pozdrawiam