Wykonanie
            Pierogi ruskie z ciasta na 
mące pełnoziarnistej. Do nadzienia, oprócz posiekanej 
cebulki możecie też dodać startą na tarce 
marchew albo ulubione 
przyprawy. Niezależnie od tego, na jaki rodzaju 
mąki chcecie je prygotować, do ciasta warto dodać łyżkę 
oleju, żeby ciasto było elastyczne, a pierogi nie sklejały się podczas gotowania.


ciasto pierogowe:2 szklanki 
mąki pszennej,najlepiej pełnoziarnistejokoło 1/2 szklanki wrzątkuszczypta 
soliMąkę i 
sól zalać 
wodą, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Zagnieść ciasto podsypując lekko 
mąką.farsz:200 g 
twarogu, najlepiej chudego200 g ugotowanych 
ziemniaków2 łyżki kwaśnej 
śmietany1/2 dużej 
cebuliłyżka 
masła1/4 łyżeczki mielonego 
pieprzuszczypta 
soliCebulę drobno posiekać, zrumienić na 
maśle. 
Ziemniaki rozgnieść, dodać 
twaróg, 
śmietanę i 
cebulę, doprawić 
solą i 
pieprzem, wymieszać.Z ciasta wykrawać koła, na każde nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej 
wody i gotować 2- 3 minuty po wypłynięciu. Smacznego!
