ßßß
Zrobiłam, w końcu je zrobiłam. Pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu, ale ciągle coś. Jeszcze jak zobaczyłam pierożki u Aniki i przeczytałam, że jest to ciasto z dodatkiem ziemniaków, tym bardziej zmobilizowało mnie to do pracy.Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i będę je powtarzać.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)- 2-2,5 szklanki maki pszennej- 2 jajkafarsz- 750 g ugotowanych ziemniaków- 500 g twarogu półtłustego- sól himalajska- świeżo zmielony pieprz- 4 cebule- łyżka masła- 3 łyżeczki majerankuWykonanie:Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.Farsz - ugotowane ziemniaki studzimy, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg, jogurt naturalny, podsmażoną na maśle cebulkę (ja pokroiłam ją w drobną kostkę), przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.