ßßß
Potrzebujemy (składniki na ok. 20 pierogów):Ciasto:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki wrzątku1 łyżkę olejuszczyptę soliFarsz:250 g ziemniaków250 g twarogu1 cebulę2 łyżki masłasólpieprzKrok po kroku:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.W tym czasie przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy małym strumieniem wrzącą wodę. Mieszamy chwilę łyżką, następnie ręką wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je gorącym talerzem lub miską i odstawiamy na 15 minut.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ciasto na pierogi wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy na nie ok. 2 łyżeczek farszu i dokładnie sklejamy brzegi pierogów.Pierogi przekładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy kilka minut - gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze ok. 2 minut.Podajemy z podsmażoną cebulką lub boczkiem.Smacznego! :)


