ßßß
Składniki:- 500 g ziemniaków,- 1 jajko,- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + więcej w razie potrzeby do zagniatania i podsypywania,- 1 łyżeczka soku z cytryny,- sól, pieprz,- nadzienie: ok. 300 g pieczarek, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka oleju do smażenia, sól, pieprz, tymianek.Kluski przygotowujemy dokładnie tak, jak podawałam w poprzednim przepisie . O bieramy wszystkie ziemniaki, myjemy, lecz gotujemy jedynie 3/4 z całości. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po chwili wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Mieszamy. Czekamy do całkowitego odparowania wody. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe ziemniaki, starte na tarce z małymi oczkami, zmieszane z sokiem z cytryny. Dodajemy także jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, zagniatamy.W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (ciasto nie powinno się zbytnio kleić). Ciasto ziemniaczane formujemy w długi wałek. Za pomocą ostrego noża kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę pieczarek i formujemy podłużne kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości) od momentu ponownego zagotowania. Podajemy tak, jak lubimy. Ja podałam z sosem pomidorowym. Smacznego!