Wykonanie
Witam Was cieplutko w zimny listopadowy wtorek, ale ogólnie suchy i przyjemny dzionek z rześkim powietrzem.Po
serii konkretnych sałatek ze
śledziem, przyszedł czas na sałatki, o które często pytacie w komentarzach - zwłaszcza te warstwowe, z dużą ilością warzyw. Zainspirowała mnie opowieść sympatycznej subskrybentki na moim vlogu o tym, jak podróżując po uroczych miejscach wschodniej Polski, miała wraz z mamą, przyjemność spróbowania
śledzia pod szubą, który bardzo im zasmakował. Zrobiłam podobną
sałatkę, zmieniając co nieco sposób przygotowania i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Mnie i domowników zachwyciła do tego stopnia, że jest w planie na świąteczny stół.Składniki:
5-6 płatów
śledzi matias350 ml
majonezu (można go rozprowadzić
śmietaną, żeby był rzadszy)3 średnie
buraki ugotowane w mundurkach3-4 średnie ugotowane
ziemniaki w mundurkach3 -4 średnie
marchewki obrane i ugotowane3 ugotowane
jaja1 średnia
czerwona cebulasok z jednej
cytryny lub szklanka
mleka3-4 łyżki
olejuPrzygotowanie1.
Śledzie moczymy przynajmniej kilka godzin. Kroimy w kostkę lub w paseczki. Odlewamy
wodę i zalewamy
sokiem z cytryny lub
mlekiem (uwielbiam
rybę z
sokiem z cytryny, bo
ryba jest bielutka, smaczna i konkretna w smaku, ale jeśli lubicie macerowane
ryby w
mleku to polecam tą drugą metodę - najważniejsze, by
śledź nie był słony) i odstawiamy
rybki na minimum pół godziny.2. Ścieramy na tarce (użyłam grubszych oczek) warzywa i
jajka (na wschodzie Polski
jajka do tej sałatki często oddziela się od
żółtek i osobno ściera - różnie to wygląda w wielu przepisach) do osobnych naczyń.
3. Spód naczynia smarujemy niewielką ilością
majonezu. Układamy
ziemniaki mniej więcej równiutko. Można je osolić niewielką szczyptą. Układamy na nich
śledzie osączone z zalewy i wymieszane z pokrojoną
cebulką (wczesniej posiekaną
cebulkę marynowałam w odrobinie
soli,
cukru i
oleju) i pozostałym
olejem. Warstwę
śledzi pokrywamy cieniutko
majonezem.4. Układamy warstwę
marchewki i smarujemy cieniutko
majonezem.4. Układamy warstwę
buraków, które ja nieco posoliłam po wierzchu. Smarujemy nieco grubiej
majonezem.5. Wierzch posypujemy startym
jajkami.
Sałatka gotowa....