ßßß
4 płaty śledzi solonych a’la matjas2 ugotowane średnie buraczki czerwone2 – 3 ugotowane na twardo jaja3 ugotowane marchewki2 ugotowane ziemniakicebulamlekoolejmajonezsólŚledzie opłukujemy w zimnej wodzie, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 – 3 godziny.Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w średnią kostkę i zalewamy olejem na pół godziny.Odcedzamy śledzie z oleju i mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą – wykładamy na dno szklanego naczynia.Śledzie smarujemy cienką warstwą majonezu.Ziemniaki ścieramy na tarce i rozkładamy równomiernie na majonezie.Warstwę ziemniaków solimy i smarujemy cienko majonezem.Buraczki ścieramy na tarce, rozkładamy warstwą, solimy i smarujemy majonezem.Następnie ścieramy marchewki, solimy, smarujemy majonezem.Na wierzch ścieramy jajka.Smacznego!!