Wykonanie
Przepis dość czasochłonny, ale warto się czasem poświęcić. Przepisów na to danie jest wiele, ja zainspirowałam się tym .Składniki:wiaderko
śledzi solonych4 gotowane
marchewki3 gotowane
buraki4 gotowane
ziemniaki3 gotowane
jajka1 duża
cebulamlekoolejmajonez/jogurt naturalny
sólWykonanie:Najpierw
śledzie trzeba dobrze wypłukać w wodzie a następnie zalać
mlekiem i odstawić na ok.3 godziny. Warzywa ugotować w łupinach. Kiedy
śledzie będą już gotowe, opłukać je z
mleka i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i dodać do
śledzi. Zalać
olejem i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie już przygotowaną całość przekładać do szklanego naczynia. Najlepiej to danie prezentuje się w przezroczystej misce.Składniki nakładamy warstwami. Na spodzie miski
śledzie,
potem warstwa
majonezu. Następnie na tarce trzemy
ziemniaki. Rozkładamy je na całości i znów dodajemy
majonez. Kolejna warstwa to
buraki również starte na tarce, znów
majonez i warstwa
marchewki. Na końcu ścieramy ugotowane
jajka. Każdą z warstw warzyw najlepiej jeszcze lekko posolić, ale to zależy od upodobać. Odstawić do lodówki na parę godzin żeby smaki się połączyły.Wskazówka!
Buraki gotują się dużo dłużej niż reszta warzyw, jeśli gotujesz wszystkie warzywa razem, sprawdzaj je co jakiś czas i kiedy reszta warzyw będzie już miękka najlepiej je wyjąć, a
buraki gotować dalej. Ja zastąpiłam
majonez jogurtem i wyszło bardzo smaczne.