Wykonanie

Jeśli męczą Was czasochłonne przepisy a chcielibyście upiec coś pysznego, wkładając w to minimum wysiłku to ten wilgotny i smaczny jabłecznik, przypadnie Wam do gustu (mam nadzieję).Lubię zamieniać kruche
spody na lżejsze ciasta -
biszkoptowe lub z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem
mleka lub
jogurtu. Rekompensatą jest przepyszna czekoladowa kruszonka.Składniki:

Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru3 duże
jaja200 gram
jogurtu naturalnego1/4 szklanki
mleka (opcjonalnie, jesli ciasto za gęste)1/3 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solitrochę startej
cytrynowej skórkiSkładniki na nadzienie (moja forma do ciasta 27cm x 40cm)7-8 średnich
jabłek pokrojonych na ósemki2 łyżeczki
cukru do posypania
owocówtrochę
soku z cytryny do skropienia obranych
jabłek, by nie ciemniałySkładniki na kruszonkę3 łyżki
maki pszennej (z górką)1 łyżka
masła (z górką)1 łyżka
cukru (z górką)1 łyżka
kakao1/4 tabliczki
czekolady (około 25 gram)Podejrzyj przepis na filmie

1. Zaczynamy od kruszonki. Wyrabiamy ręcznie tak, by nie miażdżyć
masła, starając, się w dłoni obsypywać jego kawałki sypkimi dodatkami. Kiedy kruszonka przybierze odpowiedni wygląd, dodajemy do niej startą na szerszych oczkach, najlepiej
deserową czekoladę. Mieszamy całość łyżką i wstawiamy do lodówki.2. Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Dodajemy składniki płynne (
jajka na końcu), startą skórkę i wszystko mieszamy łyżką. Gdyby się okazało, że ciasto jest stanowczo za gęste, dodajemy około 1/4 szklanki
mleka lub
jogurtu. Staramy się, jak najkrócej mieszać ciasto, tylko do momentu, gdy stanie się jednolite.3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę (można ją posypać
bułką tartą). Wykładamy
jabłka, posypujemy
owoce cukrem a na nie wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C.Zapraszam także na moje sprawdzone przepisy:łatwy placek ze
śliwkamiplacek ze
śliwkami z nutelląciasto
śliwkowe pod
budyniem i kruszonkąszybkościowe placuszki owsiane ze
śliwkami