Wykonanie
Ciasto
truskawkowe z
czekoladową nutą to rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale genialny sposób na nastrój i przypływ szczęścia. Nie musisz zaraz piec ciasta. Wystarczy, jak zanurzysz kilka aromatycznych
truskawek w przepysznej płynnej
czekoladzie, by przekonać się, jaka drzemie w nich moc...Czerwiec się już kończy, ale
truskawki, mam nadzieję, jeszcze nie... Boże... Ileż z nich można zrobić smakołyków... Pomysły cisną się do głowy... Szkoda, że sezon na wyśmienite
owoce jest taki krótki - mam na myśli
truskawki, dojrzewające w słońcu, w
polu, w ogródku a nie te wypasione olbrzymy, z chłodni i nie wiadomo skąd jeszcze...Składniki na ciasto:około 70 dag ładnych
truskawek (przekonaj się, jak wiele skarbów, kryją
truskawki4 szklanki
mąki3
jaja1 szklanka
cukruokoło 300 gram
masła1/4 szklanki
oleju1 solidna łyżka
kakao -
truskawka lubi
czekoladowe towarzystwo1 szklanka
mleka (na pulchność ciasta lepiej wpływa
maślanka)aromat lub starta skórka z
cytrusów2 łyżeczki
sodki lub
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na kruszonkę1 kopiasta łyżka
masła1
żółtkomąki dwa
razy więcej, niż
masła, czyli tyle, by powstała kruszonka (trzeba dozować)2 łyżki
cukruPrzygotowanie ciasta
truskawkowego
Wykorzystałam zamiast
masła śmietanę kremówkę, która zamiast w krem do deserów zamieniła mi się w
masło, więc pojawił się kolejny powód - nie do odrzucenia - by znowu upiec jakieś ciasto. Spojrzałam na
truskawki i już wiedziałam, ze będzie to
maślano-
czekoladowe trio. Do
masła wsypujemy
cukier, aromat,
sodkę lub
proszek do pieczenia,
olej, 2 cale
jaja,1
białko, szczyptę
soli - wszystko na raz oprócz
mąki. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy
mąkę i część
mleka. Mieszamy i wlewamy tyle
mleka, by ciasto nie było za rzadkie (konsystencja, jak przy Falach Dunaju). Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy
kakao lub tabliczkę rozpuszczonej
czekolady z niewielką ilością
mleka i mieszamy. Na wysmarowaną formę o wym. 25cm x 40cm (użyłam 2 formy na makowce), wykładamy najpierw ciemne ciasto,
potem jasne a na nim układam
rzędami po 2
truskawki. Delikatnie wpychamy
truskawki w ciasto, tak do połowy, zanurzamy je w cieście i posypuje
owoce cukrem, by dodać im koloru i smaku. Przygotowaną kruszonką posypuje ciasto z
truskawkami i wkładam do rozgrzanego piekarnika z temperaturą 180 stopni C. Ciasto powinno się piec około 45- 50 minut. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis. Polecam także przepis na tort
truskawkowy z
kremem czekoladowym
lub kolorowy seromak z
truskawkami i
galaretką