Wykonanie

To ciasto jest po prostu genialne, nie dość, że bardzo tanie to dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Dodatek
maślanki lub
jogurtu, czy
mleka, sprawia, że jako spód sprawdza się idealnie, utrzymując długo świeżość i wilgotność.Składniki:2
jaja1
żółtko1 łyżka kopiasta
masła1 szklanka
maślanki lub
jogurtu3-4 łyżki
oleju2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru1 czubata łyżeczka
sody oczyszczonejaromat lub starta skórka z
cytrusówszczypta
soliPrzygotowanie ciasta
Masło,
olej,
cukier,
jaja, szczyptę
soli, aromat krótko miksujemy z częścią
maślanki lub zwyczajnie mieszamy łyżką. Dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i pozostałą
maślankę i ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasta z dodatkiem
maślanki lub
jogurtu nie lubią długiego miksowania. Pieczemy w formie (w moim przypadku jest to zbliżony wymiar do 25 cm x 40 cm (widać na zdjęciu, że do tych proporcji, można wziąć nieco większą blachę, ale to już rzecz upodobań, co do grubości ciasta), w temperaturze 175-180 stopni C około 20 minut (mój spód siedział w piekarniku 24 minuty i nieco się przyrumienił.
Moze to i dobrze, bo smak i
miodowy wygląd bardzo mile mnie zaskoczył) Aha... Ciasto super się sprawdza
solo lub z
owocami,
galaretką lub kremami, czy też masami orzechowymi. Gorąco polecam!