ßßß Cookit - przepis na Pulchny i wilgotny spód nie tylko do serników

Pulchny i wilgotny spód nie tylko do serników

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest po prostu genialne, nie dość, że bardzo tanie to dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Dodatek maślanki lub jogurtu, czy mleka, sprawia, że jako spód sprawdza się idealnie, utrzymując długo świeżość i wilgotność.
Składniki:
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka kopiasta masła
1 szklanka maślanki lub jogurtu
3-4 łyżki oleju
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
aromat lub starta skórka z cytrusów
szczypta soli
Przygotowanie ciasta
Masło, olej, cukier, jaja, szczyptę soli, aromat krótko miksujemy z częścią maślanki lub zwyczajnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałą maślankę i ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasta z dodatkiem maślanki lub jogurtu nie lubią długiego miksowania. Pieczemy w formie (w moim przypadku jest to zbliżony wymiar do 25 cm x 40 cm (widać na zdjęciu, że do tych proporcji, można wziąć nieco większą blachę, ale to już rzecz upodobań, co do grubości ciasta), w temperaturze 175-180 stopni C około 20 minut (mój spód siedział w piekarniku 24 minuty i nieco się przyrumienił. Moze to i dobrze, bo smak i miodowy wygląd bardzo mile mnie zaskoczył) Aha... Ciasto super się sprawdza solo lub z owocami, galaretką lub kremami, czy też masami orzechowymi. Gorąco polecam!
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/pulchny-i-wilgotny-spod-nie-tylko-do.html