Wykonanie

Delikatnie kruche pierożki - na słodko - z
serem i kleksem
dżemu z czarnej
borówki, sprawdzają się doskonale na biwak, majówkę, czy zwyczajnie do popołudniowej
kawy. Ciasto i masę
serową, można zrobić kilka godzin wcześniej i w wolnej chwili, dosłownie w pół godziny, skleić sporą porcję smakowitych pierożków. Pieką się zaledwie 20 minut w temperaturze 180 stopni. W Meksyku popularne są kruche pierożki z nadzieniem
czekolady i
orzechów, nazywane tam empanadas . W Argentynie królują empanady na słono (ciasto z
mąki,
masła,
soli i
wody) - z mięsnym nadzieniem i z
kukurydzą - smażone w głębokim tłuszczu. W terenie wystarczy podgrzać je na grillu lub podać w ogrodzie na popołudniowej imprezie.Składniki2,5 szklanki
mąki250 gram
masła1
jajodwa
żółtka0,5 szklanki
cukruaromatszczypta
soliPrzygotowanieSuche składniki mieszamy, dodajemy rozdrobnione
masło,
żółtka i
jajo. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny.Masa serowaokoło 300 gram
twarogu półtłustego1 lub 2
żółtka1 kopiasta łyżka
cukru pudrukilka kropel esencji migdałowej3 łyżki gęstego
dżemu lub powideł (z
borówek,
wiśni,
porzeczek)Masa serowa powinna być gęsta. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placki, z których szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka (pomagamy sobie podsypując
mąką, by ciasto nie przywierało). Nakładamy najpierw masę
serową a na niej kładziemy kleks z
dżemu i sklejamy pierożki. Można użyć widelca do łączenia brzegów (zobacz na filmie). Smarujemy pierożki rozbełtanym
białkiem. Możemy je także posypać
brązowym cukrem lub po wystudzeniu polać roztopioną
czekoladą. Z tego ciasta łatwo przygotować pyszne kruche
ciasteczka lub babeczki.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika