Wykonanie
Rolada jagodowa - to jedno z tych ciast, które poprawia mi nastrój podczas zimy i kapryśnej wiosny. Z każdym kęsem przenoszę się w
słoneczne, letnie chwile, gdzie świeże
owoce są na wyciągnięcie ręki. Na temat dobroczynności
jagód napisać można wiele. W blogu Cudowna dieta na każdą kieszeń starałam się w kilku słowach opisać magiczną
borówkę . Zapraszam do posta tutaj.

Składniki na ciasto:4
jaja3 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki drobnego
cukruszczypta
solistarta skórka z
cytrusów lub aromat1/5 szklanki gorącej
wodyPrzygotowanie
biszkoptuPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy delikatnie
olejem.
Białka ubijamy ze
solą (nie może w nich się znaleźć nawet najmniejsza drobinka
żółtka lub tłuszczu, bo się nie ubiją na sztywno). Kiedy piana jest dostatecznie ubita, dodajemy w kilku partiach drobniutki
cukier lub
cukier puder. Zanim wrzucimy
żółtka do
białek dobrze jest wlać do nich gorącą
wodę, delikatnie zamieszać łyżką i dodać do ubitych
białek. Dodajemy
mąki (można dodać
proszek do pieczenia, ale z doświadczenia wiem, że to zbędna asekuracja, bo
biszkopt, dzięki ubitej pianie, naturalnie zachowuje puszystość, więc po co truć się spulchniaczami). W dalszym ciągu mieszamy wszystko łyżką, tylko do chwili, gdy pojawi się jednolita masa, którą szybko przekładamy do formy, wyrównujemy i do piekarnika.
Biszkopt nie jest gruby, więc czas na pieczenie musi być odpowiednio krótszy - od 15 do 20 minut. Sprawdzamy ciasto dla pewności patyczkiem. Przygotowujemy czystą wyprasowaną ściereczkę, nie mniejszą od formy. Bardzo ważne - jeszcze ciepłą roladę zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do wystygnięcia. To wspaniała metoda, zapobiegająca pękaniu rolady na bokach.
Biszkopt w ściereczce warto przenieść do lodówki i wyjąć tuż przed nadziewaniem.Masa jagodowa300 ml
jagód we własnym sosie ze słoika twist250 ml
jogurtu naturalnego2,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w części soku z
jagód
Przygotowanie masy jagodowej i roladyRozpuszczoną
żelatynę dodajemy do reszty
jagód i całość podgrzewamy tylko do temperatury, zbliżonej do temperatury ciała. Mieszamy dokładnie aż
żelatyna idealnie się rozpuści. Najlepszą metodą jest wstawić naczynie z
galaretką jagodową do miski z
wodą o temperaturze maksymalnie 40 stopni C i mieszać. Już po chwili
galaretka jest gotowa. Kiedy ostygnie dodajemy do niej
jogurt, mieszamy i czekamy do stężenia. To trwa chwilę, że można się obyć bez trzymania
galaretki w lodówce. Wyjmujemy ostrożnie
biszkopt ze ściereczki. Rozchylamy i wykładamy dobrze gęstniejąca
galaretką jagodową. Zwijamy w miarę możliwości (im szersza blacha, tym większe możliwości zwinięcia w charakterystyczną spiralę), dokładając brzegi
biszkoptu. W obawie, przed wypływem
galaretki (co przy tych proporcjach jest mało-prawdopodobne, bo
galaretka bardzo dobrze się ścina a także super skleja roladę), lepiej ułożyć ją łączeniem do góry i przenieść do lodówki. Po godzinie, jeśli zauważyliśmy, że
biszkopt jest średnio-puszysty, możemy go nasączyć
wodą z
cukrem i
sokiem z cytryny - będzie zdecydowanie smaczniejszy. Wierzch rolady najłatwiej posypać
cukrem pudrem lub polać roztopioną
czekoladą.Zapraszam do przepisów z magiczną
borówką poniżej:pierożki z
jagodamijogurtowa pianka z
jagodami