Wykonanie

Przepisy na ciasta
jogurtowe to mojaczołówka. Cenię je za lekkość, wartościowe i nieliczne kalorie. Dodam, że są bogatym źródłem wapnia, bardzo dobrego
białka i antyoksydantów, zawartych w skórkach
jagód i pozostałych
owoców.Składniki na
biszkopt:3
jaja3 łyżki
cukru3 łyżki
maki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/5 szklanki gorącej
wodyszczypta
soliaromat, jaki lubiszSkładniki na piankę
jagodową:około 300 ml
jogurtu naturalnegopół szklanki soku z
jagód lub
konfitur (w sezonie warto dorzucić świeże
owoce)1
galaretka lub 2,5 łyżeczki
żelatynySkładniki na piankę
malinową lub
truskawkowąokoło 300 ml
jogurtu naturalnegopół szklanki
soku malinowego (w sezonie lepiej zrobić świeży mus
truskawkowy,
wiśniowy lub malinowy -
maliny warto przetrzeć przez sito, by oddzielić pestki)1
galaretka w zbliżonym kolorzePrzygotowanieMiksujemy
białka ze szczyptą
soli na sztywno, dodając pod koniec pół łyżki
cukru, by utrwalić pianę.
Żółtka miksujemy z
cukrem i gorącą
wodą. Łączymy delikatnie masę
białkową z
żółtkową, dodajemy w dwóch porcjach wymieszane
mąki i bardzo łagodnie mieszamy łyżką, zagarniając
biszkopt od
spodu naczynia. Wlewamy do tortownicy o średnicy poniżej 27 cm (osobiście wybrałam za dużą formę i ciasto nie jest zbyt wysokie, ale zawsze można dołożyć
jogurtu i wsadu
owocowego, by osiągnąć lepszy efekt, no i oczywiście zwiększyć ilość
żelatyny lub
galaretki).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut.
Biszkopt studzimy w formie (nie wyjmujemy) i delikatnie nasączamy.Przygotowanie pianki jagodowej i malinowejPodgrzewamy delikatnie (nie gotujemy)
jagodowy sok i malinowy. W każdym z osobna rozpuszczamy
galaretki i trzymamy w dodatkowym naczyniu w stale ciepłej wodzie, by nie żżelowały. Mieszamy każdą
galaretkę owocową z częścią
jogurtu i dopiero dodajemy do całości (
jogurt musi być miksowany około 3 minut, żeby był dobrze napowietrzony). Masy wylewamy kolejno, jak zaczną gęstnieć i wstawiamy za każdym razem do lodówki. Na wierzchu rozprowadzamy skromnie osłodzoną polewę
kakaową. Zapraszam do komentowania i życzę smacznego!!!