ßßß Cookit - przepis na Leśna jogurtowa pianka

Leśna jogurtowa pianka

nazwa

Wykonanie

Przepisy na ciasta jogurtowe to moja
czołówka. Cenię je za lekkość, wartościowe i nieliczne kalorie. Dodam, że są bogatym źródłem wapnia, bardzo dobrego białka i antyoksydantów, zawartych w skórkach jagód i pozostałych owoców.
Składniki na biszkopt:
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/5 szklanki gorącej wody
szczypta soli
aromat, jaki lubisz
Składniki na piankę jagodową:
około 300 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki soku z jagód lub konfitur (w sezonie warto dorzucić świeże owoce)
1 galaretka lub 2,5 łyżeczki żelatyny
Składniki na piankę malinową lub truskawkową
około 300 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki soku malinowego (w sezonie lepiej zrobić świeży mus truskawkowy, wiśniowy lub malinowy - maliny warto przetrzeć przez sito, by oddzielić pestki)
1 galaretka w zbliżonym kolorze
Przygotowanie
Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodając pod koniec pół łyżki cukru, by utrwalić pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i gorącą wodą. Łączymy delikatnie masę białkową z żółtkową, dodajemy w dwóch porcjach wymieszane mąki i bardzo łagodnie mieszamy łyżką, zagarniając biszkopt od spodu naczynia. Wlewamy do tortownicy o średnicy poniżej 27 cm (osobiście wybrałam za dużą formę i ciasto nie jest zbyt wysokie, ale zawsze można dołożyć jogurtu i wsadu owocowego, by osiągnąć lepszy efekt, no i oczywiście zwiększyć ilość żelatyny lub galaretki).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut. Biszkopt studzimy w formie (nie wyjmujemy) i delikatnie nasączamy.
Przygotowanie pianki jagodowej i malinowej
Podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy) jagodowy sok i malinowy. W każdym z osobna rozpuszczamy galaretki i trzymamy w dodatkowym naczyniu w stale ciepłej wodzie, by nie żżelowały. Mieszamy każdą galaretkę owocową z częścią jogurtu i dopiero dodajemy do całości (jogurt musi być miksowany około 3 minut, żeby był dobrze napowietrzony). Masy wylewamy kolejno, jak zaczną gęstnieć i wstawiamy za każdym razem do lodówki. Na wierzchu rozprowadzamy skromnie osłodzoną polewę kakaową. Zapraszam do komentowania i życzę smacznego!!!
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/03/lesna-jogurtowa-pianka.html