ßßß
Składniki na biszkopt2 jajka1/3 szklanki cukru50 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Składniki na mus owocowyszklanka jagódszklanka jeżynszklanka malinszklanka truskawekłyżka soku z cytryny1/4 szklanki wodycukier - do smakułyżeczka cynamonupaczka galaretki np. malinowejOwoce włożyć garnka, wlać wodę, sok cytrynowy, wsypać cukier i cynamon. Gotować pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać (warto też przetrzeć masę przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nie wsiąkła w biszkopt. (Odlałam odrobinę soku z gotujących owoców, połączyłam z ciemnym rumem i nasączyłam biszkopt).Składniki na masę z bitej śmietany500 ml śmietany kremówki15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody2 łyżki cukru pudruBitą śmietanę ubić, powinna być wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus owocowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.ew. owoce do ozdobySmacznego!