ßßß
Zdecydowałam, że tort będzie lekki i nieskomplikowany. Przepis jest bardzo prosty a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Idealny na lato, owocowy i orzeźwiający.Puszysty biszkopt, truskowkowo-jagodowy krem... Czego chcieć więcej?Składniki:biszkopt:3/4 szklanki mąki pszennej,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,5 jajek,krem:400 g serka Mascaropne,350 ml śmietanki kremówki,ok. 1/3 szklanki uprzednio zmiksowanych truskawek i jagód,8-9 łyżek cukru pudru,2 łyżeczki żelatyny,wrzątekWykonanie:biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Obie mąki przesiać, połączyć z resztą składników.Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą, przelać do niej ciasto.Piec w temp. 160 - 170ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przeciąć na 3 blaty.krem:Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, połączyć z mascarpone, musem owocowym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Blaty przełożyć kremem, pozostałością wysmarować górę i boki. Przyozdobić truskawkami przeciętymi na połówki. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.Wszystkiego najlepszego Krzychu!Smacznego!







