Wykonanie
I w końcu i na moich straganach pojawiły się upragnione
jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi
jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam na stoisku te piękne, małe kuleczki od razu je kupiłam. Chwilka wyrabiania ciasta, lepienia, sklejania i... można się było delektować domowymi pierożkami z
jagodowym nadzieniem. Zapraszam i Was.A już niedługo na blogu pojawią się inne przepisy z
jagodami w roli głównej, m.in.
lody, desery,...

... latem u mnie po prostu nie może zabraknąć
jagodowych pierożków

Składniki: (na 3 porcje po 16 średnich pierogów)Na ciasto:2 1/2 szklanki
mąki pszennej + do podsypania1
jajko1/2 szklanki ciepłej
wodyszczypta
soliNa farsz:2 1/2 szklanki
jagód2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej (czubate)1 łyżeczka
cukruDo podania:ulubione dodatki:
mleko zagęszczone /
jogurt /
śmietana +
cukier+ osolona
woda do gotowania pierogówPrzygotowanie:Do dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy
mąkę, szczyptę
soli i wbijamy
jajko oraz dodajemy
wodę (nie może być gorąca!). Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzące od rąk. Jeśli takie nie jest można dodać odrobinę
mąki lub
wody (w zależności czy jest zbyt "mokre", czy zbyt "zbite"). Jednak nie należy przesadzać z ilością, aby ciasto nie wyszło twarde.Z ciasta formujemy kulę i odkładamy w misce przykrytej ściereczką na bok.Przygotowujemy farsz.
Jagody delikatnie opłukujemy w wodzie. Następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżeczką w celu połączenia ("obtoczenia"
jagód w
mące). Po czym dodajemy
cukier i znów delikatnie mieszamy.Z ciasta odrywamy większy kawałek i rozwałkujemy je najcieniej na lekko obsypanym
mąką blacie. To bardzo ważne, aby ciasto na pierogi było cieniutkie.Przy pomocy specjalnej foremki na pierogi lub szklanki wycinamy kółka średniej wielkości. W środek wkładamy łyżeczkę
jagodowego farszu, brzegi smarujemy
wodą i zlepiamy. Ilość farszu zależy od wielkości naszych pierogów.Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Po 2 minutach od wypłynięcia wyjmuję je łyżką cedzakową.Układam na talerzach i podaję np. polane
mlekiem skondensowanym i posypane odrobiną
cukru.

... pierogi niekiedy lepię ręcznie, a gdy tak jak dziś bardzo się spieszę z pomocą przychodzą mi kuchenne gadżetySmacznego