ßßß Cookit - przepis na Domowe pierogi jagodowe

Domowe pierogi jagodowe

nazwa

Wykonanie

I w końcu i na moich straganach pojawiły się upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam na stoisku te piękne, małe kuleczki od razu je kupiłam. Chwilka wyrabiania ciasta, lepienia, sklejania i... można się było delektować domowymi pierożkami z jagodowym nadzieniem. Zapraszam i Was.
A już niedługo na blogu pojawią się inne przepisy z jagodami w roli głównej, m.in. lody, desery,...
... latem u mnie po prostu nie może zabraknąć jagodowych pierożków
Składniki: (na 3 porcje po 16 średnich pierogów)
Na ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Na farsz:
2 1/2 szklanki jagód
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate)
1 łyżeczka cukru
Do podania:
ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier
+ osolona woda do gotowania pierogów
Przygotowanie:
Do dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajko oraz dodajemy wodę (nie może być gorąca!). Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzące od rąk. Jeśli takie nie jest można dodać odrobinę mąki lub wody (w zależności czy jest zbyt "mokre", czy zbyt "zbite"). Jednak nie należy przesadzać z ilością, aby ciasto nie wyszło twarde.
Z ciasta formujemy kulę i odkładamy w misce przykrytej ściereczką na bok.
Przygotowujemy farsz. Jagody delikatnie opłukujemy w wodzie. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżeczką w celu połączenia ("obtoczenia" jagód w mące). Po czym dodajemy cukier i znów delikatnie mieszamy.
Z ciasta odrywamy większy kawałek i rozwałkujemy je najcieniej na lekko obsypanym mąką blacie. To bardzo ważne, aby ciasto na pierogi było cieniutkie.
Przy pomocy specjalnej foremki na pierogi lub szklanki wycinamy kółka średniej wielkości. W środek wkładamy łyżeczkę jagodowego farszu, brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Ilość farszu zależy od wielkości naszych pierogów.
Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Po 2 minutach od wypłynięcia wyjmuję je łyżką cedzakową.
Układam na talerzach i podaję np. polane mlekiem skondensowanym i posypane odrobiną cukru.
... pierogi niekiedy lepię ręcznie, a gdy tak jak dziś bardzo się spieszę z pomocą przychodzą mi kuchenne gadżety
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Domowe-pierogi-jagodowe.html