Wykonanie
Składniki:(na 8 porcji) na
biszkopt:- 2
jajka (ok. 120 g),- ¼ szklanki
cukru ok. (50 g)- 1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, na nadzienie:- duży
jogurt naturalny (ok. 400 g),- 3 łyżeczki
żelatyny (ok. 15g),- szklanka
wody (ok. 250ml)- 2 łyżki
cukru (ok. 20 g),- 2 szklanki
malin (ok. 240 g).Sposób przygotowania:1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier.2. Do piany dodajemy
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min.4. Przygotowujemy
galaretkę:
żelatynę zalewamy
wodą (odstawiamy na chwilę) i podgrzewamy, mieszając, żeby się rozpuściła. Dodajemy
cukier i szklankę
malin. Całość doprowadzamy do wrzenia.5. Gdy
galaretka przestygnie, łączymy ją z
jogurtem naturalnym (całość odstawiamy, żeby lekko stężała).6. Masę
jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki
malin i wylewamy na
biszkopt.7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h.8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki
malin.
Sernik na zimno z
malinami jest bogaty w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.- witaminę C (pochodzącą z
malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z
jogurtu), który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 150 gEnergia: 129 kcal
Białko: 5,0 gTłuszcze: 2 , 7 gWęglowodany: 23 , 5 gBłonnik pokarmowy : 2 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza