ßßß


Składniki ciasta:400 g mąki krupczatki1 jako + 1 żółtko150 g zimnego masła5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany1,5 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka czosnku w proszkułyżeczka soliłyżeczka ostrej papryki w proszku50 g drożdży4 łyżki cukruSkładniki farszu:pojedynczy filet z kuryjeden mały por (tylko jego jasna część)1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku1/4 szklanki białego półwytrawnego winałyżka masłałyżka oliwyMasa jajeczna:2 duże jajka150 ml śmietanki 30%100 g ricotty1/2 łyżeczki kurkumysól i pieprz do smakuPrzygotowanie ciasta:Nastaw piekarnik na 190 stopni.Wymieszaj drożdże z cukrem aby się rozpuściły.Przesiej mąkę i dodaj pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki wraz z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Nie musisz schładzać go w lodówce.Rozwałkuj je na grubość 0,5 cm i wyłóż nim formę do tarty. Widelcem zrób nakłucia, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego ryż lub fasolę aby obciążyć ciasto. Pozostałe ciasto możesz zamrozić.Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po czym wyjmij i usuń papier do pieczenia oraz obciążenie. Wstaw do piekarnika na kolejne 12 minut. Wyjmij i ostudź.Przygotowanie farszu:Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę.Pora przekrój wzdłóż, umyj i pokrój w spore kawałki.Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej masło oraz pory. Podduś je na niezbyt dużym ogniu. Jak zmiękną dodaj wino. Kiedy wino odparuje dodaj kurczaka i smaż aż kurczak będzie gotowy. Na ostatnie dwie minuty smażenia dołóż groszek po czym wyłącz gaz i zostaw do ostudzenia.Przygotowanie masy jajecznej:W misce roztrzep jajka, dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę, kurkumę, sól i pieprz. Mieszaj do otrzymania jednolitej masy.Przygotowanie całości:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na ostudzony spód wyłóż farsz i zalej go masą jajeczną. Mi się nie zmieściła cała:) Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno wedle uznania. Smacznego!