Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was pyszną tartę. Wbrew pozorom łatwą i szybką do przygotowania, więc się wystraszcie długiej listy składników i poszczególnych etapów przygotowania;)Chciałam ten przepis wrzucić wczoraj rano, ale.... W piątek po pracy wybrałam się na zakupy, żeby
mieć wszystko pod ręką. Przygotować wcześniej spód a w sobotę szybko dokończyć, zrobić zdjęcia i wrzucić cieplutki post:) Przed wyjściem z pracy sprawdziłam czy na pewno mam przy sobie kartę płatniczą (którą notorycznie przekładam z torby do torby lub kurtki/płaszcza), żeby uniknąć wstydu przy
kasie, kiedy okazałoby się, że nie mam czym zapłacić. No więc karta jest, lista składników również,
mogę iść. I idę. Przed wejściem do sklepu okazuje się jednak, że karta zniknęła! Przegrzebałam torebkę chyba pięćset
razy i nie ma. No nie ma! Pędzę do mieszkania, dzwonię do banku, blokuję kartę i dzwonię do M. Nie
wróci szybko do domu. Nie mam z czym iść na zakupy, bo ni noszę przy sobie gotówki (teraz chyba zacznę) jest źle. Nie będzie tarty na rano:( Wyszła późno, ale pysznie. Postu jednak nie udało się przygotować, gdyż mieliśmy gości. Wiecie, pogaduszki,
kawka,
winko, słońce w pysk. Błogo sielsko, anielsko i tak przez cały dzień. Spać poszłam z małymi wyrzutami sumienia ale mam nadzieję, że mi wybaczycie, bo wiecie....Aj Law Ju! A wiosna jest taka piękna :)



Składniki ciasta:400 g
mąki krupczatki1 jako + 1
żółtko150 g zimnego
masła5 łyżek gęstej kwaśnej
śmietany1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
czosnku w proszkułyżeczka
soliłyżeczka
ostrej papryki w proszku50 g
drożdży4 łyżki
cukruSkładniki farszu:pojedynczy filet z
kuryjeden mały
por (tylko jego jasna część)1/2 szklanki
mrożonego zielonego groszku1/4 szklanki białego
półwytrawnego winałyżka
masłałyżka
oliwyMasa jajeczna:2 duże
jajka150 ml
śmietanki 30%100 g
ricotty1/2 łyżeczki
kurkumysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie ciasta:Nastaw piekarnik na 190 stopni.Wymieszaj
drożdże z
cukrem aby się rozpuściły.Przesiej
mąkę i dodaj pokrojone w kostkę
masło oraz pozostałe składniki wraz z
drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Nie musisz schładzać go w lodówce.Rozwałkuj je na grubość 0,5 cm i wyłóż nim formę do tarty. Widelcem zrób nakłucia, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego
ryż lub
fasolę aby obciążyć ciasto. Pozostałe ciasto możesz zamrozić.Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po czym wyjmij i usuń papier do pieczenia oraz obciążenie. Wstaw do piekarnika na kolejne 12 minut. Wyjmij i ostudź.Przygotowanie farszu:Umyte i osuszone
mięso pokrój w kostkę.
Pora przekrój wzdłóż, umyj i pokrój w spore kawałki.Na patelni rozgrzej
oliwę i dodaj do niej
masło oraz
pory. Podduś je na niezbyt dużym ogniu. Jak zmiękną dodaj
wino. Kiedy
wino odparuje dodaj
kurczaka i smaż aż
kurczak będzie gotowy. Na ostatnie dwie minuty smażenia dołóż
groszek po czym wyłącz gaz i zostaw do ostudzenia.Przygotowanie masy jajecznej:W misce roztrzep
jajka, dodaj
ricottę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj
śmietankę,
kurkumę,
sól i
pieprz. Mieszaj do otrzymania jednolitej masy.Przygotowanie całości:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na ostudzony spód wyłóż farsz i zalej go masą jajeczną. Mi się nie zmieściła cała:) Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno wedle uznania. Smacznego!
