ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurczakiem, zielonym groszkiem i porem.

Tarta z kurczakiem, zielonym groszkiem i porem.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was pyszną tartę. Wbrew pozorom łatwą i szybką do przygotowania, więc się wystraszcie długiej listy składników i poszczególnych etapów przygotowania;)
Chciałam ten przepis wrzucić wczoraj rano, ale.... W piątek po pracy wybrałam się na zakupy, żeby mieć wszystko pod ręką. Przygotować wcześniej spód a w sobotę szybko dokończyć, zrobić zdjęcia i wrzucić cieplutki post:) Przed wyjściem z pracy sprawdziłam czy na pewno mam przy sobie kartę płatniczą (którą notorycznie przekładam z torby do torby lub kurtki/płaszcza), żeby uniknąć wstydu przy kasie, kiedy okazałoby się, że nie mam czym zapłacić. No więc karta jest, lista składników również, mogę iść. I idę. Przed wejściem do sklepu okazuje się jednak, że karta zniknęła! Przegrzebałam torebkę chyba pięćset razy i nie ma. No nie ma! Pędzę do mieszkania, dzwonię do banku, blokuję kartę i dzwonię do M. Nie wróci szybko do domu. Nie mam z czym iść na zakupy, bo ni noszę przy sobie gotówki (teraz chyba zacznę) jest źle. Nie będzie tarty na rano:( Wyszła późno, ale pysznie. Postu jednak nie udało się przygotować, gdyż mieliśmy gości. Wiecie, pogaduszki, kawka, winko, słońce w pysk. Błogo sielsko, anielsko i tak przez cały dzień. Spać poszłam z małymi wyrzutami sumienia ale mam nadzieję, że mi wybaczycie, bo wiecie....Aj Law Ju! A wiosna jest taka piękna :)
Składniki ciasta:
400 g mąki krupczatki
1 jako + 1 żółtko
150 g zimnego masła
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka czosnku w proszku
łyżeczka soli
łyżeczka ostrej papryki w proszku
50 g drożdży
4 łyżki cukru
Składniki farszu:
pojedynczy filet z kury
jeden mały por (tylko jego jasna część)
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
łyżka masła
łyżka oliwy
Masa jajeczna:
2 duże jajka
150 ml śmietanki 30%
100 g ricotty
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta:
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Wymieszaj drożdże z cukrem aby się rozpuściły.
Przesiej mąkę i dodaj pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki wraz z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Nie musisz schładzać go w lodówce.
Rozwałkuj je na grubość 0,5 cm i wyłóż nim formę do tarty. Widelcem zrób nakłucia, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego ryż lub fasolę aby obciążyć ciasto. Pozostałe ciasto możesz zamrozić.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po czym wyjmij i usuń papier do pieczenia oraz obciążenie. Wstaw do piekarnika na kolejne 12 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotowanie farszu:
Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę.
Pora przekrój wzdłóż, umyj i pokrój w spore kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej masło oraz pory. Podduś je na niezbyt dużym ogniu. Jak zmiękną dodaj wino. Kiedy wino odparuje dodaj kurczaka i smaż aż kurczak będzie gotowy. Na ostatnie dwie minuty smażenia dołóż groszek po czym wyłącz gaz i zostaw do ostudzenia.
Przygotowanie masy jajecznej:
W misce roztrzep jajka, dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę, kurkumę, sól i pieprz. Mieszaj do otrzymania jednolitej masy.
Przygotowanie całości:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na ostudzony spód wyłóż farsz i zalej go masą jajeczną. Mi się nie zmieściła cała:) Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno wedle uznania. Smacznego!
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2015/03/tarta-z-kurczakiem-zielonym-groszkiem-i.html