Wykonanie
Przepisów na paszteciki przetestowałam już sporo. Ten jest najlepszy na jaki trafiłam. Może to dlatego, że dostałam go od... mamy? :-) Paszteciki z tego przepisu smakują idealnie zarówno z farszem mięsnym, jak i bezmięsnym.Składniki-0,5 kg
mąki-2
jajka-1
żółtko-2 łyżki
śmietany-2 dag
masła-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-2 dag
drożdży-szczypta
soliPrzygotowanie
Drożdże rozpuścić w
śmietanie. Do
mąki dodać
jajka,
żółtko, rozpuszczone
drożdże,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli,
masło. Wyrobić ciasto. Rozdzielić na dwie części, rozwałkować, podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 4x7cm. Nałożyć farsz i zwijać, posklejać i posmarować
jajkiem. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180st. do zarumienienia.
Smacznego :-)