ßßß Cookit - przepis na Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Przepisów na paszteciki przetestowałam już sporo. Ten jest najlepszy na jaki trafiłam. Może to dlatego, że dostałam go od... mamy? :-) Paszteciki z tego przepisu smakują idealnie zarówno z farszem mięsnym, jak i bezmięsnym.
Składniki
-0,5 kg mąki
-2 jajka
-1 żółtko
-2 łyżki śmietany
-2 dag masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 dag drożdży
-szczypta soli
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Do mąki dodać jajka, żółtko, rozpuszczone drożdże, proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło. Wyrobić ciasto. Rozdzielić na dwie części, rozwałkować, podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 4x7cm. Nałożyć farsz i zwijać, posklejać i posmarować jajkiem. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180st. do zarumienienia.
Smacznego :-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2013/01/paszteciki-krucho-drozdzowe.html