Wykonanie
Nie raz
jadłam i nie raz się zachwycałam intensywnym smakiem i aromatem. Jednak dopiero teraz, postanowiłam ugotować sama, swój pierwszy krem z
borowików, które wpadły w moje łapy dzięki obfitym zbiorom Pani Gabrysi z Suwalszczyzny, za co bardzo dziękuję Państwu "Ż":))) Mnie smakuje bardzo (ale cóż innego
mogę napisać o swoim przepisie;)) i skromnie liczę na to, że Wam również przypadnie do gustu i znajdzie się choć garstka fanów gotowania, która zechce np. zaserwować taki krem na wigilijnym
stole, jako alternatywę dla tradycyjnego barszczu z uszkami. U mnie będzie jedno i drugie:) Poza tradycyjnymi potrawami, za jakie w mojej rodzinie uchodzą
karp smażony, bigos, racuchy z
jabłkami czy pierogi z
kapustą, co roku staram się aby na
stole pojawiały się jakieś nowe smaki. Tak dla urozmaicenia. W tym roku np. znajdą się ravioli ze
szpinakiem i
orzechami włoskimi oraz pierogi z
łososiem i
migdałami.
Składniki:30 g
suszonych borowików1/2 szklanki pokrojonej w kostkę
pietruszki (ok 60 g)ok 1 szklanki pokrojonej w kostkę
marchewki (100 g)1/3 szklanki
selera naciowego pokrojonego w kostkę (30 g)2
ziemniaki pokrojone w kostkę (100 g)1 duża
szalotka drobno posiekana1 duży ząbek
czosnku drobno posiekanyłyżeczka listków świeżego
tymianku1/3 szklanki białego
wytrawnego wina250 ml
śmietanki 30%6 łyżek
masła2 łyżki
oliwysos sojowy lub
sól i
pieprz do smaku
mrożone borowiki pokrojone w plastry - opcjonalniePrzygotowanie:W jakimś głębokim naczyniu lub słoiku namoczcie we wrzątku (500 ml)
grzyby. Najlepiej dzień wcześniej lub przez kilka godzin.Na
oliwie z dwoma łyżkami
masła zeszklijcie
szalotkę i dodajcie pozostałe warzywa +
tymianek i
czosnek. Przesmażcie 5 minut i dodajcie
wino. Zmniejszcie gaz i czekajcie aż
wino odparuje.Przełóżcie warzywa z patelni do garnka i dodajcie namoczone
grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły. Pamiętajcie aby
grzyby wyjmować delikatnie nie "mącąc", gdyż na dnie mogły się osadzić wszelkie zanieczyszczenia z
grzybów, których nie chcemy w naszej zupie;)Dolejcie jeszcze litr
wody albo domowego
grzybowego bulionu i wstawcie na średni gaz. Gotujcie aż warzywa zmiękną.Dokładnie całość zmiksujcie i wstawcie ponownie na gaz do zagotowania. Następnie doprawcie do smaku
sosem sojowym lub
solą oraz
pieprzem i dodajcie
śmietanę. Gotujcie jeszcze przez 5 minut i wyłączcie gaz. Na koniec wmieszajcie 4 łyżki
masła. Jedna po drugiej.Możecie również dodać podsmażone na
maśle mrożone borowiki pokrojone w plastry.Podawać możecie z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.