ßßß
Składniki na sos kurkowo-śmietanowy dla 2-3 osób:250g świeżych lub mrożonych kurek pokrojonych na mniejsze kawałki (na pół lub na 3)250g śmietany 30%1 łyżka tymianku1 łyżeczka miodu rozpuszczona w soku z cytryny i sosie sojowym (można zmieszać wszystko razem)2 łyżki soku z cytryny1 średnia cebula drobno posiekana1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę3 łyżki masła2 łyżki sosu sojowego (lub odpowiednio więcej soli)sól, pieprz do smakuCo robimy:Dusimy przez 2 minuty cebule z czosnkiem na maśleDodajemy kurki i dusimy kolejne 5 minut (jeśli kurki są mrożone to trochę dłużej żeby odparować wodęDodajemy śmietanę, tymianek, sok z cytryny, rozpuszczony miód, sos sojowy, trochę pieprzu. Doprowadzamy do zagotowania i dusimy przez 5 minut na małym ogniu aż zgęstnieje. Próbujemy sosu i dosalamy w razie potrzeby. Jeśli sos jest za słodki lub za kwaśny dodajemy odpowiednio trochę miodu lub trochę soku z cytryny.Sos kurkowo śmietanowy podajemy np. z razowym tagiatelle. Ja lubię z gniecionymi ziemniakami i kurczakiem.Jeśli chcecie wersję lżejszą zamiast śmietany można dać jogurt naturalny i trochę go dosłodzić.Smacznego.