ßßß Cookit - przepis na Smażone świeże śledzie:)

Smażone świeże śledzie:)

nazwa

Wykonanie

Świeże śledzie kupiłam po raz pierwszy. Na początku nie wiedziałam co z nich zrobić a potem pomyślałam, że smażone w głębokim tłuszczu będą idealne na przekąskę przed obiadem. Podane z orzeźwiającą sałatką i sosem na bazie soku z limonki wyszły bardzo, bardzo na TAK!;)
Składniki: dla 2-3 osób
0,5 kg oczyszczonych świeżych śledzi
sól, pieprz
mąka do oprószenia
olej do smażenia
Sos:
sok z jednej sporej limonki
łyżeczka octu z białego wina
łyżka sosu ostrygowego
1-2 łyżeczki miodu dla wyrównania smaku
1/2 czerwonej cebuli posiekanej w drobną kosteczkę
kilka plasterków imbiru
suszone chilli wedle uznania
Sałatka:
2 szklanki świeżych listków szpinaku
3-4 większe rzodkiewki
1/2 dużej marchewki
oliwa
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzejcie tyle oleju, żeby rybki były zanurzone do połowy po ich ułożeniu.
Śledzie umyjcie osuszcie i dobrze doprawcie solą i pieprzem.
W czasie kiedy olej będzie się rozgrzewał przygotujcie sos: wymieszajcie ze sobą wszystkie mokre składniki, cebulę i imbir dodając na samym końcu. W razie uznania zmieńcie proporcje poszczególnych składników według własnego smaku:) Gotowy sos odstawcie na bok, żeby składniki się połączyły.
Sałatka: szpinak umyjcie i dobrze osuszcie. Marchewkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w tzw. słomkę po czym włóżcie ją do miseczki z zimną wodą, żeby nie straciła chrupkości. Rzodkiewki umyjcie i osuszcie a następnie pokrójcie w cienkie plasterki i również włóżcie je do zimnej wody.
Jak olej jest już dobrze rozgrzany, oprószcie śledzie mąką i ułóżcie na patelni. Smażcie je przez 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zrumienią. Po usmażeniu osączcie z tłuszczu na papierowym ręczniku.
W trakcie smażenia się śledzi dokończcie sałatkę. Wymieszajcie szpinak, marchewki i rzodkiewki z odrobiną oliwy i soku z cytryny. Doprawcie solą i pieprzem i podawajcie jak na zdjęciach lub we własny sposób:) Możecie dołączyć do całości kilka cząstek cytryny jakby nie każdy lubił takie połączenie smaków w sosie:)
Ps. Śledzie mają sporo cieniutkich, drobnych ośki, które smażone w głębokim tłuszczu stają się kruche i chrupiące, nadające się do zjedzenia:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/08/smazone-swieze-sledzie.html