Wykonanie
Home » dieta » dietetyczne » kolacja » obiad » pasztet » pasztety »
płatki owsiane »
słonecznik »
soczewica » warzywa »
warzywa strączkowe » wegańskie » wegetariańskie » zdrowa żywność » zdrowe » Wegański pasztet z
soczewicyczwartek, 29 maja 2014

Przysięgam! Pierwszy raz zdarzyła mi się sytuacja, kiedy to co fotografuję pachniało tak pysznie, że przyprawiło mnie o ślinotok... Mówię o wegańskim pasztecie...Ostatnio postanowiłam upiec coś zdrowego, a zarazem pysznego ;-)Przepis nie wymaga użycia maszynki do mielenia ani miksera.Gwarantuję Wam, zarówno zapach, jak i smak jest obłędny! Polecam!Ps. Dostałam się do finału konkursu ,,Mama to potrafi". Od 27 maja do 2 czerwca trwa głosowanie. Jeśli chcielibyście mi pomóc i zagłosować na mnie poprzez oddanie ,,lajka" byłabym bardzo wdzięczna i szczęśliwa.Link do mojego przepisu: http://www.comfortfood.pl/plesniak-z-jablkami/Z góry bardzo Wam dziękuję i przepraszam za spam...A teraz wracam do przepisu...Składniki:0,5 szklanki
czerwonej soczewicy,1/4 szklanki
oliwy,1
marchewka,1
cebula,posiekana
natka pietruszki,2
łodygi selera naciowego,szklanka
wody,1
liście laurowe,1/4 szklanki
płatków owsianych,1/4 szklanki
nasion słonecznika (ja swoje wcześniej uprażyłam),łyżka
słodkiej papryki,szczypta
chili w proszku,ząbek
czosnku,
kolendra,
lubczyk,
sól,
pieprz cytrynowyoregano,Wykonanie:
Soczewicę zalać
wodą i odstawić na 30-40 min do napęcznienia, następnie gotować wraz z liśćmi laurowymi przez kolejne 30 minut aż do zmięknięcia.
Marchew i
seler obrać, zetrzeć na tarce.Obraną
cebulę i
seler naciowy posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę,
seler,
marchew i
seler naciowy, dusić przez ok 10 minut (aż do miękkości).
Słonecznik i
płatki owsiane zalać gorącą
wodą i odstawić na ok. 10 minut. Odlać nadmiar
wody.Z
soczewicy wyjąć
liście laurowe, dodać
słonecznik, wszystkie warzywa,
płatki oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę. Zmieszać wraz ze wszystkimi
ziołami i
przyprawami (polecam
sól i
pieprz dodawać stopniowo).Foremkę o średnicy 20 cm posmarować
oliwą, wysypać
otrębami, wlać pasztet.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 40 minut.Przed krojeniem całkowicie wystudzić.Smacznego!








