ßßß
Przysięgam! Pierwszy raz zdarzyła mi się sytuacja, kiedy to co fotografuję pachniało tak pysznie, że przyprawiło mnie o ślinotok... Mówię o wegańskim pasztecie...Ostatnio postanowiłam upiec coś zdrowego, a zarazem pysznego ;-)Przepis nie wymaga użycia maszynki do mielenia ani miksera.Gwarantuję Wam, zarówno zapach, jak i smak jest obłędny! Polecam!Ps. Dostałam się do finału konkursu ,,Mama to potrafi". Od 27 maja do 2 czerwca trwa głosowanie. Jeśli chcielibyście mi pomóc i zagłosować na mnie poprzez oddanie ,,lajka" byłabym bardzo wdzięczna i szczęśliwa.Link do mojego przepisu: http://www.comfortfood.pl/plesniak-z-jablkami/Z góry bardzo Wam dziękuję i przepraszam za spam...A teraz wracam do przepisu...Składniki:0,5 szklanki czerwonej soczewicy,1/4 szklanki oliwy,1 marchewka,1 cebula,posiekana natka pietruszki,2 łodygi selera naciowego,szklanka wody,1 liście laurowe,1/4 szklanki płatków owsianych,1/4 szklanki nasion słonecznika (ja swoje wcześniej uprażyłam),łyżka słodkiej papryki,szczypta chili w proszku,ząbek czosnku,kolendra,lubczyk,sól,pieprz cytrynowyoregano,Wykonanie:Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30-40 min do napęcznienia, następnie gotować wraz z liśćmi laurowymi przez kolejne 30 minut aż do zmięknięcia. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce.Obraną cebulę i seler naciowy posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler, marchew i seler naciowy, dusić przez ok 10 minut (aż do miękkości).Słonecznik i płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Odlać nadmiar wody.Z soczewicy wyjąć liście laurowe, dodać słonecznik, wszystkie warzywa, płatki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zmieszać wraz ze wszystkimi ziołami i przyprawami (polecam sól i pieprz dodawać stopniowo).Foremkę o średnicy 20 cm posmarować oliwą, wysypać otrębami, wlać pasztet.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 40 minut.Przed krojeniem całkowicie wystudzić.Smacznego!







