Wykonanie
Home » calzone » dania
mięsne » farsz » kolacjam » mielone »
mięso » obiad » pierogi » pieróg » pizza »
pomidory »
ser » słone » wytrawne »
Razowe calzone z
mięsemniedziela, 16 lutego 2014

Czy jesteście fanami pizzy? My zdecydowanie. Calzone jest niczym innym jak pizzą w kształcie pieroga. Zdrowe, pyszne i sycące danie w wersji razowej.Coś dla fanów zdrowej kuchni.
Mięsny farsz idealnie pasuje do przepysznego ciasta. To moja propozycja na niedzielny obiad dla całej familii!Składniki:Ciasto:260 g
mąki razowej,200 g
mąki pszennej,łyżeczka
soli,
pieprz,
bazylia,
oregano,10-12 g
suszonych drożdży,2,5 łyżki
oliwy z
rozmarynem,250 ml ciepłego
mleka 3,2 %Farsz:250 dag
mięsa mielonego z
indyka,
zielone oliwki,ząbek
czosnku,
sól,
piepsz,
oregano,
rozmaryn,
bazylia,puszka krojonych
pomidorów,1/3 szklanki
ryżu do risotto (objętość przed ugotowaniem),1,5 łyżki
kaparów,mała
cebula,
kurkuma,kilka łyżek
oliwy,
jajko,kawałek
sera Grana PadanoWykonanie:
Mąki zmieszać z
drożdżami,
oliwą,
przyprawami. Dodać ciepłe, lecz nie parzące
mleko. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.W międzyczasie przygotować farsz.
Cebulkę posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach
oliwy, dodać
mięso,
pomidory, posiekane
oliwki,
kapary,
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Ryż ugotować z łyżeczką
kurkumy, dodać do farszu, doprawić wszystko
solą,
pieprzem oraz
przyprawami. Smażyć do momentu odparowania
wody.Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować placki. Na każdy placek nałożyć farsz oraz 2 łyżki
startego sera. Zakleić. Pierogi posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w 175 stopniach przez 25 minut.Smacznego!





