ßßß
Czy jesteście fanami pizzy? My zdecydowanie. Calzone jest niczym innym jak pizzą w kształcie pieroga. Zdrowe, pyszne i sycące danie w wersji razowej.Coś dla fanów zdrowej kuchni. Mięsny farsz idealnie pasuje do przepysznego ciasta. To moja propozycja na niedzielny obiad dla całej familii!Składniki:Ciasto:260 g mąki razowej,200 g mąki pszennej,łyżeczka soli,pieprz,bazylia,oregano,10-12 g suszonych drożdży,2,5 łyżki oliwy z rozmarynem,250 ml ciepłego mleka 3,2 %Farsz:250 dag mięsa mielonego z indyka,zielone oliwki,ząbek czosnku,sól,piepsz,oregano,rozmaryn,bazylia,puszka krojonych pomidorów,1/3 szklanki ryżu do risotto (objętość przed ugotowaniem),1,5 łyżki kaparów,mała cebula,kurkuma,kilka łyżek oliwy,jajko,kawałek sera Grana PadanoWykonanie:Mąki zmieszać z drożdżami, oliwą, przyprawami. Dodać ciepłe, lecz nie parzące mleko. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.W międzyczasie przygotować farsz. Cebulkę posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, dodać mięso, pomidory, posiekane oliwki, kapary, czosnek przeciśnięty przez praskę. Ryż ugotować z łyżeczką kurkumy, dodać do farszu, doprawić wszystko solą, pieprzem oraz przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody.Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować placki. Na każdy placek nałożyć farsz oraz 2 łyżki startego sera. Zakleić. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 175 stopniach przez 25 minut.Smacznego!




