Wykonanie

– Co byś zjadł na obiad? – Zupę
pomidorową. I żeby była kwaśna.Tak zazwyczaj kończy się pytanie Mojego Ukochanego o preferencje obiadowe :) Zupa pomidorowa gości na naszym
stole często i jest najbardziej chwalona wtedy, kiedy zawiera minimum składników. Ale żeby nie było zbyt nudno, od czasu do czasu dodaję do niej różne inne warzywa i mniej typowe
przyprawy. Tym razem do garnka trafił także
bakłażan i okazał się być dla
pomidora bardzo dobrym towarzystwem! Odrobina
czosnku oraz kuminu do smaku i gotowe! Prosty, szybki obiad, naturalnie bezglutenowy.Składniki (na 3-4 porcje)5
pomidorów2
bakłażany2
marchewki1 mała
czerwona cebula2 ząbki
czosnku2-3 łyżeczki gęstego
przecieru pomidorowego1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
pieprzsólsok z cytrynywoda lub lekki
bulion warzywnyolej ryżowy (do podsmażenia)
natka pietruszki (do podania)
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i odkrój zielone części. Ponieważ nie lubię parzenia
pomidorów, zazwyczaj kroję je w skórce na ósemki i w takiej postaci wrzucam do zupy, a po jakimś czasie wyławiam z garnka skórki (liczba musi się zgadzać :).
Bakłażany przetnij wzdłuż i wydrąż pestki.
Marchewki obierz i pokrój w talarki. Obierz
cebulę oraz
czosnek i drobno posiekaj.W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę
oleju ryżowego (zamiennie można użyc klarowanego
masła). Wrzuć
cebulę i podsmażaj chwilę, mieszając drewnianą łyżką. Następnie dorzuć
czosnek,
marchewkę oraz kumin, wymieszaj i podsmażaj chwilę, uważając, by nic się nie przypaliło. W razie potrzeby wlej odrobinę
wody. Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę
bakłażany (w skórce lub bez, jak wolisz – ja zazwyczaj jeden obieram, a drugi zostawiam w skórce), chwilę podsmażaj, a następnie dolej
wodę albo
bulion (na początek wystarczy tyle, by warzywa były zakryte, a później możesz dolać tyle płynu, by konsystencja zupy była dla ciebie odpowiednia).Na końcu dodaj do zupy
pomidory oraz przecier. Gotuj do miękkości składników, aż
pomidory zaczną się rozpadać. Zmiksuj wszystko na gładki krem, dopraw
pieprzem,
solą oraz
sokiem z cytryny, ewentualnie dodaj więcej kuminu. Nalej porcje do misek i posyp obficie drobno posiekaną
natką pietruszki.