ßßß
Kaszę bulgur oraz ekologiczny olej kokosowy zakupiłam w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością – sklepsmakosz.pl.Bardzo udane zakupy. 400 ml opakowanie oleju kokosowego starczy jeszcze do niejednego dania. Mam w planie słodkie placuszki kokosowe ale to może w przyszłym tygodniuSkładniki na bulgur:kasza bulgur – 1 szklanka,imbir świeży – 2 cm kawałek,goździki – 6 szt,kmin rzymski – 1/2 łyżeczki,olej kokosowy – 1 łyżeczka,sól do smakuPrzygotowanieBulgur zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2,5. Wodę posolić. Dodać goździki, kawałek oskrobanego imbiru , kmin rzymski i gotować na małym ogniu ok 7-8 minut. Następnie przykryć pokrywką i odstawić z ognia. Kasza wchłonie wodę i znacznie zwiększy swoją objętość.
Składniki skrzydełka:skrzydełka z kurczaka – 1kg,sos sojowy ciemny – 3 łyżki,sos słodko-kwaśny – 3 łyżki,sos ostry chilli – 2 łyżki,olej kokosowy – 1 łyżka,imbir starty świeży – 1 łyżka,czosnek – 2 ząbkisól do smaku.Przygotowanie:Skrzydełka oczyścić i umyć. Wymieszać razem sos sojowy, słodko-kwaśny oraz sos chilli. Dodać zmiażdżony czosnek oraz starty imbir i łyżkę oleju kokosowego. Skrzydełka posolić a następnie polać marynatą i wstawić do lodówki na 3 godzinny. Od czasu do czasu przekładać aby marynowały się ze wszystkich stron. Zamarynowane skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym polać marynatą i piec ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni. W trakcie pieczenia obracać.
Składniki na sałatkę z arbuza:arbuz bez skóry – 1/2 kg,sałata – lodowa – 1 szt,ogórek wężowy – 1 szt,krem balsamiczny – 1 łyżka,ocet balsamiczny – 2 łyżki,oliwa z oliwek – 2 łyżki,sól do smaku.Przygotowanie:Ogórka oskrobać i pokroić w kostkę. Z arbuza usunąć pestki i również pokroić w kostkę. Wymieszać ogórka z arbuzem i dodać umytą, porwana na drobne kawałki lodową sałatę. Skropić oliwą , octem balsamicznym, kremem balsamicznym a następnie delikatnie posolić i wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Polecam.