ßßß Cookit - przepis na Niedzielny obiadek z kaszą bulgur

Niedzielny obiadek z kaszą bulgur

nazwa

Wykonanie

Już dawno zamierzałam zrobić bulgur ale jakoś nie było okazji i inwencji.
Dziś nabrałam apetytu na coś nowego, oryginalnego i lekko orientalnego. Tak powstał pyszny obiadek.
Bulgur gotowany z imbirem i goździkami a do tego skrzydełka w ostrej marynacie sojowo-imbirowej i zupełnie nie orientalna ale za to pyszna sałatka z arbuza. Zdecydowanie polecam.
Kaszę bulgur oraz ekologiczny olej kokosowy zakupiłam w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością – sklepsmakosz.pl.
Bardzo udane zakupy. 400 ml opakowanie oleju kokosowego starczy jeszcze do niejednego dania. Mam w planie słodkie placuszki kokosowe ale to może w przyszłym tygodniu
Składniki na bulgur:
kasza bulgur – 1 szklanka,
imbir świeży – 2 cm kawałek,
goździki – 6 szt,
kmin rzymski – 1/2 łyżeczki,
olej kokosowy – 1 łyżeczka,
sól do smaku
Przygotowanie
Bulgur zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2,5. Wodę posolić. Dodać goździki, kawałek oskrobanego imbiru , kmin rzymski i gotować na małym ogniu ok 7-8 minut. Następnie przykryć pokrywką i odstawić z ognia. Kasza wchłonie wodę i znacznie zwiększy swoją objętość.
Składniki skrzydełka:
skrzydełka z kurczaka – 1kg,
sos sojowy ciemny – 3 łyżki,
sos słodko-kwaśny – 3 łyżki,
sos ostry chilli – 2 łyżki,
olej kokosowy – 1 łyżka,
imbir starty świeży – 1 łyżka,
czosnek – 2 ząbki
sól do smaku.
Przygotowanie:
Skrzydełka oczyścić i umyć. Wymieszać razem sos sojowy, słodko-kwaśny oraz sos chilli. Dodać zmiażdżony czosnek oraz starty imbir i łyżkę oleju kokosowego. Skrzydełka posolić a następnie polać marynatą i wstawić do lodówki na 3 godzinny. Od czasu do czasu przekładać aby marynowały się ze wszystkich stron. Zamarynowane skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym polać marynatą i piec ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni. W trakcie pieczenia obracać.
Składniki na sałatkę z arbuza:
arbuz bez skóry – 1/2 kg,
sałata – lodowa – 1 szt,
ogórek wężowy – 1 szt,
krem balsamiczny – 1 łyżka,
ocet balsamiczny – 2 łyżki,
oliwa z oliwek – 2 łyżki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Ogórka oskrobać i pokroić w kostkę. Z arbuza usunąć pestki i również pokroić w kostkę. Wymieszać ogórka z arbuzem i dodać umytą, porwana na drobne kawałki lodową sałatę. Skropić oliwą , octem balsamicznym, kremem balsamicznym a następnie delikatnie posolić i wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/07/niedzielny-obiadek-z-kasza-bulgur