Wykonanie
Już dawno zamierzałam zrobić bulgur ale jakoś nie było okazji i inwencji.Dziś nabrałam apetytu na coś nowego, oryginalnego i lekko orientalnego. Tak powstał pyszny obiadek.Bulgur gotowany z
imbirem i
goździkami a do tego skrzydełka w ostrej marynacie
sojowo-imbirowej i zupełnie nie orientalna ale za to pyszna
sałatka z
arbuza. Zdecydowanie polecam.
Kaszę bulgur oraz ekologiczny
olej kokosowy zakupiłam w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością – sklepsmakosz.pl.Bardzo udane zakupy. 400 ml opakowanie
oleju kokosowego starczy jeszcze do niejednego dania. Mam w planie słodkie placuszki
kokosowe ale to może w przyszłym tygodniuSkładniki na bulgur:
kasza bulgur – 1 szklanka,
imbir świeży – 2 cm kawałek,
goździki – 6 szt,
kmin rzymski – 1/2 łyżeczki,
olej kokosowy – 1 łyżeczka,
sól do smakuPrzygotowanieBulgur zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2,5.
Wodę posolić. Dodać
goździki, kawałek oskrobanego
imbiru ,
kmin rzymski i gotować na małym ogniu ok 7-8 minut. Następnie przykryć pokrywką i odstawić z ognia.
Kasza wchłonie
wodę i znacznie zwiększy swoją objętość.
Składniki skrzydełka:skrzydełka z
kurczaka – 1kg,
sos sojowy ciemny – 3 łyżki,
sos słodko-kwaśny – 3 łyżki,
sos ostry chilli – 2 łyżki,
olej kokosowy – 1 łyżka,
imbir starty świeży – 1 łyżka,
czosnek – 2 ząbki
sól do smaku.Przygotowanie:Skrzydełka oczyścić i umyć. Wymieszać razem
sos sojowy, słodko-kwaśny oraz sos
chilli. Dodać zmiażdżony
czosnek oraz starty
imbir i łyżkę
oleju kokosowego. Skrzydełka posolić a następnie polać marynatą i wstawić do lodówki na 3 godzinny. Od czasu do czasu przekładać aby marynowały się ze wszystkich stron. Zamarynowane skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym polać marynatą i piec ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni. W trakcie pieczenia obracać.
Składniki na
sałatkę z
arbuza:
arbuz bez skóry – 1/2 kg,
sałata – lodowa – 1 szt,
ogórek wężowy – 1 szt,krem balsamiczny – 1 łyżka,
ocet balsamiczny – 2 łyżki,
oliwa z oliwek – 2 łyżki,
sól do smaku.Przygotowanie:
Ogórka oskrobać i pokroić w kostkę. Z
arbuza usunąć pestki i również pokroić w kostkę. Wymieszać
ogórka z
arbuzem i dodać umytą, porwana na drobne kawałki
lodową sałatę. Skropić
oliwą ,
octem balsamicznym, kremem balsamicznym a następnie delikatnie posolić i wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Polecam.