ßßß

Bardzo lubię połączenia owoców i warzyw w sałatkach. Tym razem do sałaty dodałam truskawki i arbuza i posypałam ją płatkami słodko-miodowych kwiatów akacji. Do sosu wlałam ocet balsamiczny i syrop z kwiatów czarnego bzu. Żeby sałacie jako warzywu nie było smutno, do towarzystwa dodałam jej zielonego ogórka. Pikanterii sałatce daje pieprz młotkowany z kolendrą.1/2 główki sałatypół zielonego ogórka3/4 szklanki truskawekkawałek arbuzagarść płatków kwiatów akacjisól, pieprz młotkowany z kolendrą, szczypta imbirułyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzuUmytą i osuszoną sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojonego na półplasterki ogórka, lekko solimy. Po 5-10 minutach dodajemy pokrojonego arbuza i truskawki, posypujemy imbirem i pieprzem młotkowanym z kolendrą, albo samym pieprzem świeżo mielonym. Z octu balsamicznego , oliwy i syropu z bzu robimy sos i mieszamy z nim sałatkę. Syrop z bzu możemy zastąpić innym słodkim syropem, np z ananasa lub brzoskwiń z puszki albo łyżką płynnego miodu. Na koniec posypujemy wszystko płatkami akacji. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut, do „przegryzienia się ” smaków.Uważam, że jest to jedna z bardziej udanych moich sałatek. Połączenie sałaty z zielonym ogórkiem i owocami, ocet balsamiczny i słodki syrop w sosie dają bardzo harmonijne i atrakcyjne połączenie smakowe.Smacznego !