Wykonanie
Bardzo lubię połączenia
owoców i warzyw w sałatkach. Tym razem do
sałaty dodałam
truskawki i
arbuza i posypałam ją
płatkami słodko-
miodowych kwiatów akacji. Do sosu wlałam
ocet balsamiczny i
syrop z kwiatów czarnego bzu. Żeby sałacie jako warzywu nie było smutno, do towarzystwa dodałam jej zielonego
ogórka. Pikanterii
sałatce daje pieprz młotkowany z
kolendrą.1/2 główki
sałatypół zielonego
ogórka3/4 szklanki
truskawekkawałek
arbuzagarść
płatków kwiatów akacji
sól,
pieprz młotkowany z
kolendrą, szczypta
imbirułyżka
octu balsamicznego, 2 łyżki
oliwy2 łyżki
syropu z kwiatów czarnego bzuUmytą i osuszoną
sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojonego na półplasterki
ogórka, lekko solimy. Po 5-10 minutach dodajemy pokrojonego
arbuza i
truskawki, posypujemy
imbirem i
pieprzem młotkowanym z
kolendrą, albo samym
pieprzem świeżo mielonym. Z
octu balsamicznego ,
oliwy i
syropu z bzu robimy sos i mieszamy z nim
sałatkę.
Syrop z bzu możemy zastąpić innym słodkim
syropem, np z
ananasa lub
brzoskwiń z puszki albo łyżką płynnego
miodu. Na koniec posypujemy wszystko
płatkami akacji. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut, do „przegryzienia się ” smaków.Uważam, że jest to jedna z bardziej udanych moich sałatek. Połączenie
sałaty z zielonym
ogórkiem i
owocami,
ocet balsamiczny i słodki
syrop w sosie dają bardzo harmonijne i atrakcyjne połączenie smakowe.Smacznego !