ßßß Cookit - przepis na Forszmak śledziowy z chrzanem

Forszmak śledziowy z chrzanem

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich ulubionych potraw – dla niektórych nie do przyjęcia: połączenie śledzia z mięsem.
Pierwszy raz upiekłam taki forszmak jakieś 7-8 lat temu. Przepis wypatrzyłam w książce kucharskiej Monatowej. Ponieważ żadnemu kucharzowi tak nie ufam jak Monatowej, zaryzykowałam – forszmak wyszedł pyszny, więc od tej pory dwa, trzy razy w roku „od wielkiego święta” gości na naszym stole i jest daniem wyjątkowym.
Jako że nie mogę się pozbyć mojego zacięcia do eksperymentowania, za każdym razem jest troszkę inny, ale mieści się w klasycznej formie. Tym razem forszmak na bazie mięsa mielonego z indyka z dodatkiem Chrzanu Luksusowego Kieleckiego. Polecam.
Składniki:
śledzie solone – 30 dkg,
mięso mielone z indyka – 60 dkg,
śmietana 12% – 200 ml,
jajka – 2 szt,
cebula – 1 szt,
chrzan – 3 łyżki,
bułka tarta – 1 szklanka,
kolendra mielona – 1 szczypta,
estragon – 1 szczypta,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
mleko -1/2 l do moczenia śledzi,
majonez kielecki do dekoracji,
rzeżucha do dekoracji,
pomidor – 1 szt do dekoracji,
tłuszcz do formy.
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w mleku, żeby oddały sól. Następnie zmiksować z jajkami, cebulą i śmietaną na gładką masę. Dodać chrzan oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut żeby bułka wchłonęła wilgoć i zmiękła. Dołożyć mięso mielone, doprawić i wyrobić masę rybno-mięsną. Natłuścić naczynie żaroodporne i wysypać bułką. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ca godzinę. Podawać na zimno z dodatkiem Majonezu Kieleckiego rzeżuchy i pomidorka. Polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/04/forszmak-sledziowy-z-chrzanem