Wykonanie
Jedna z moich ulubionych potraw – dla niektórych nie do przyjęcia: połączenie
śledzia z
mięsem.Pierwszy raz upiekłam taki forszmak jakieś 7-8 lat temu. Przepis wypatrzyłam w książce kucharskiej Monatowej. Ponieważ żadnemu kucharzowi tak nie ufam jak Monatowej, zaryzykowałam – forszmak wyszedł pyszny, więc od tej
pory dwa, trzy
razy w roku „od wielkiego święta” gości na naszym
stole i jest daniem wyjątkowym.Jako że nie
mogę się pozbyć mojego zacięcia do eksperymentowania, za każdym razem jest troszkę inny, ale
mieści się w klasycznej formie. Tym razem forszmak na bazie
mięsa mielonego z
indyka z dodatkiem
Chrzanu Luksusowego Kieleckiego. Polecam.

Składniki:
śledzie solone – 30 dkg,
mięso mielone z
indyka – 60 dkg,
śmietana 12% – 200 ml,
jajka – 2 szt,
cebula – 1 szt,
chrzan – 3 łyżki,
bułka tarta – 1 szklanka,
kolendra mielona – 1 szczypta,
estragon – 1 szczypta,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
mleko -1/2 l do moczenia
śledzi,
majonez kielecki do dekoracji,
rzeżucha do dekoracji,
pomidor – 1 szt do dekoracji,tłuszcz do formy.Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w
mleku, żeby oddały
sól. Następnie zmiksować z
jajkami,
cebulą i
śmietaną na gładką masę. Dodać
chrzan oraz
bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut żeby
bułka wchłonęła wilgoć i zmiękła. Dołożyć
mięso mielone, doprawić i wyrobić masę
rybno-
mięsną. Natłuścić naczynie żaroodporne i wysypać
bułką. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ca godzinę. Podawać na zimno z dodatkiem
Majonezu Kieleckiego
rzeżuchy i
pomidorka. Polecam.