ßßß Cookit - przepis na Sałatka z blanszowanych warzyw

Sałatka z blanszowanych warzyw

nazwa

Wykonanie

Kolejne ładne słowo w kulinarnej polszczyźnie – blanszowanie a więc najpierw zanurzanie we wrzątku albo podgotowywanie warzyw a potem schładzanie ich w zimnej wodzie. Podobno można blanszować używając kuchenki mikrofalowej ale ja zostanę przy tradycyjnej gorącej wodzie. Taka metoda pozwala na zachowanie koloru warzyw i pozytywnie wpływa na ich smak. Osobiście nie przepadam za całkiem surową cukinią.
Sałatka prosta i smaczna, chrupiące warzywa, ostre kawałki kurczaka i odrobina oliwy z oliwek.
Składniki na 3 osoby:
brokuł -1/2 szt,
papryka czerwona – ½ szt,
papryka żółta – ½ szt,
cukinia młoda – 1 szt,
rukola – 6 garści,
rukola kwiatki – do dekoracji,
kurczak – 1 pieczone udko,
oliwa z oliwek – 3 łyżki,
sok z cytryny – 1 łyżeczka,
czosnek – ½ ząbka.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć , natrzeć solą, pieprzem, ostrą papryką, imbirem, mieloną kolendrą i upiec (ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni) – ja korzystałam z mięsa pozostałego z obiadu. Po upieczeniu i ostudzeniu mięso z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę.
Brokuła umyć i porwać na różyczki. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski. Brokuły włożyć do osolonego wrzątku i gotować 8-10 minut – wyjąć i przelać zimną wodą. Cukinię włożyć do wrzątku na ok. 1 minutę a potem odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie. Podobnie przygotować paprykę tzn. obgotować 1-2 minutki i „potraktować” zimną wodą.
Listki rukoli umyć i porwać na kawałki. Na rukoli układać różyczki brokuła, półplasterki cukinii i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz kawałeczki kurczaka. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewać sałatkę sosem i dekorować kwiatuszkami rukoli. Smacznego
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/salatka-z-blanszowanych-warzyw