Wykonanie
Kolejne ładne słowo w kulinarnej polszczyźnie – blanszowanie a więc najpierw zanurzanie we wrzątku albo podgotowywanie warzyw a
potem schładzanie ich w zimnej wodzie. Podobno można blanszować używając kuchenki mikrofalowej ale ja zostanę przy tradycyjnej gorącej wodzie. Taka metoda pozwala na zachowanie koloru warzyw i pozytywnie wpływa na ich smak. Osobiście nie przepadam za całkiem
surową cukinią.
Sałatka prosta i smaczna, chrupiące warzywa, ostre kawałki
kurczaka i odrobina
oliwy z oliwek.
Składniki na 3 osoby:
brokuł -1/2 szt,
papryka czerwona – ½ szt,
papryka żółta – ½ szt,
cukinia młoda – 1 szt,
rukola – 6 garści,
rukola kwiatki – do dekoracji,
kurczak – 1 pieczone udko,
oliwa z oliwek – 3 łyżki,
sok z cytryny – 1 łyżeczka,
czosnek – ½ ząbka.Przygotowanie:
Kurczaka umyć , natrzeć
solą,
pieprzem,
ostrą papryką,
imbirem, mieloną
kolendrą i upiec (ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni) – ja korzystałam z
mięsa pozostałego z obiadu. Po upieczeniu i ostudzeniu
mięso z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę.
Brokuła umyć i porwać na różyczki.
Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
Papryki oczyścić z pestek i pokroić w paski.
Brokuły włożyć do osolonego wrzątku i gotować 8-10 minut – wyjąć i przelać zimną
wodą.
Cukinię włożyć do wrzątku na ok. 1 minutę a
potem odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie. Podobnie przygotować
paprykę tzn. obgotować 1-2 minutki i „potraktować” zimną
wodą.Listki
rukoli umyć i porwać na kawałki. Na
rukoli układać różyczki
brokuła, półplasterki
cukinii i pokrojoną w drobną kosteczkę
paprykę oraz kawałeczki
kurczaka.
Oliwę wymieszać z
sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Polewać
sałatkę sosem i dekorować kwiatuszkami
rukoli. Smacznego